Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit vállalsz, hogy később legyen a Nemzeti Túllövés Napunk?

2017-09-05 16:58:51

Idén augusztus 2-án volt a globális Ökológiai Túllövés Napja, az a nap, ameddig feléltük idén a természet fenntarthatóan előállítható erőforrásait. Azaz, öt hónappal az év vége előtt már felfaltuk az éves betevőt! Nem meglepő módon a 70-es évek óta, amióta az emberiség folyamatosan túlfogyaszt, ez a dátum a legkorábbi az összes eddig számított közül – olvasható a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület sajtóközleményében.

Érdekes azt is megnézni, hogy mikor lenne a Túllövés Napja, ha a világon mindenki egy átlagos magyar ökolábnyomán élne: előbb vagy később, mint a globális nap? Sajnos, előbb, nekünk a világátlagnál valamennyivel nagyobb a lábnyomunk, így ez a nap július 10-re esett idén.

Kiderítettük azt is, hogy mikor van az ökológiai deficit napja Magyarországon, azaz, a Nemzeti Túllövés Napunk itt, a Kárpát-medencében. Az a nap, amikor az ország biokapacitását kimerítjük, vagyis: a Magyarországon élők kimerítik az ország területén található ökoszisztémák által erre az évre fenntarthatóan előállított erőforrás-mennyiséget (például: fa, mindenféle élelem, víz) és kimerítik az ökoszisztéma szolgáltatásokat (például: hulladékok „elnyelése”, víz- és levegőtisztítás). Úgy hozunk létre ökológiai deficitet, hogy –például – túlhasználjuk erőforrásainkat: túlhalásszuk a folyókat, kimerítjük a termőföldet, újraültetés nélkül kivágjuk az erdőket, több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit az ökoszisztémák Magyarország területén el tudnak nyelni, és több terméket importálunk, mint exportálunk.
A Nemzeti Túllövés Nap időpontját a Global Footprint Netowork számítja minden évben az ENSZ legutolsó rendelkezésre álló (2013-as) statisztikái alapján. Eszerint a magyar Nemzeti Túllövés Napja 2017-ben szeptember 22-én lesz: azaz, szűk 9 hónap alatt feléljük és elhasználjuk azt, amit erre az évre az ökoszisztémák fenntarthatóan tudnának nyújtani itt, a határainkon belül.

Annak érdekében, hogy ezt a dátumot minél inkább kitoljuk, mindannyian nagyon sok mindent tehetünk, minden kis és nagy lépés számít! A gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület és a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület közös kampányt indít: tegyünk vállalásokat, hogy minél később legyen a magyar Nemzeti Túllövés Napja! Vállalni sok mindent lehet: néhány dolgot összegyűjtöttünk, ebből mindenki kiválaszthatja az ő életére, életmódjára leginkább illőt vagy élethelyzetében leginkább aktuálisat. És lehet haladni a könnyebbektől a nagyobb kihívást és nagyobb változást igénylők felé.

Azok között, akik szeptember 17-ig tesznek vállalást, annak teljesítését elkezdik, és ezt fényképpel dokumentálják is, összesen 4 darab, egyenként 5 ezer forintot érő „zöld” utalványt osztanak ki! A nyertesek kiválasztásáról a GreenDependent és a CEEweb közösen dönt. A vállalást és a fényképet az info@kislabnyom.hu címre kérik elküldeni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online