Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hőség idején még fontosabb a természetes folyadékpótlás

2017-08-01 11:28:49

A nyári nagy melegben folyamatosan gondoskodni kell a folyadékpótlásról, gyermek és felnőtt korban egyaránt. A víz/ásványvíz – bár a kellő hidratáltsághoz elsősorban erre van szükséges a szervezetünknek – egy idő után már lehet, hogy unalmasnak tűnik, ezért célszerű egy kis változatosságot becsempészni a mindennapokba. Hogy ezek ne csak finomak, de egészségesek is legyenek, ebben nyújt segítséget a Gödöllői Hírek online olvasóinak Mádai Andrea reflexológus-természetgyógyász, aki szerint célszerű ezeket a szomjoltókat házilag elkészíteni citrommal, citrusfélékkel, és amennyiben szükséges egészséges édesítőkkel (mézzel, steviával).

Teák
Gyümölcsteák hidegen: natúr gyümölcstea vagy akár természetesen ízesített formában
Gyógyteák: egy-két példa a teljesség igénye nélkül

• citromfű kellemes ízénél fogva bármilyen tea kiegészítője lehet, ráadásul stresszoldó, nyugtató hatású

• borsmenta különösen frissít, kezeli az emésztőszervi és szájüregi problémákat

• echinacea erősíti az immunrendszert

Almaecetes víz
Lehet, hogy eleinte szokatlan ízű, de nagyon jól hűsít és méregtelenít, sőt, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, arról nem beszélve, hogy ásványi anyagokkal feltölti a szervezetet.

Hagyományos limonádé

Citrom-, lime- vagy narancsízesítéssel, de gazdagíthatjuk friss gyümölcsökkel vagy ehető virágszirmokkal (levendula, rózsa). Készíthetünk fagyasztott virágszirmokból vagy bogyós gyümölcsökből jégkockát is, garantáltan sikerük lesz.


Gyömbéres limonádé

A citrom, lime mellé egy kis gyömbér is szeletelhető vagy akár reszelhető bele (ez utóbbi sokkal intenzívebb aromájú lesz). Azon túl, hogy a gyömbér élénkít, csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást, javítja a keringést, emésztési problémákat kezel, távol tartja a kórokozókat.

Uborkás bazsalikomos

Az uborka tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, frissességet ad, lúgosít, méregtelenít, a bazsalikom pedig a mediterrán ízekkel tökéletesen nemcsak kiegészíti a frissítőnket, hanem sok pozitív változást képes elindítani a szervezetünkben pl. rendben tartja a vérnyomást, hat a szívműködésre, csökkenti a gyulladásokat, megakadályozza a fertőzéseket.

Mentás limonádé

Frissítő, jellegzetes aromájú, nemcsak kellemes, üde leheletet biztosít, hanem az emésztésünkre is jótékonyan hat.  Migrénre hajlamosaknak kifejezetten ajánlott, viszont 6 éves kor alatt nem fogyasztható illetve akkor sem javasolt, ha homeopátiás jellegű szereket szedünk.
Ez utóbbi három limonádé várandósoknak egyáltalán nem ajánlott! (kivéve a várandósság elején minimális mértékben a gyömbéres verziót, hányinger esetén) Fogyaszthatunk a fentieken kívül paradicsomlevet, gyümölcs- és zöldségleveket, vagy akár könnyű krémleveseket.

Lezárásként még két gondolat:
1. A cukros üdítőkkel az a probléma, hogy a rengeteg káros mellékhatás mellett felesleges kalóriákkal terhelik a szervezetet úgy, hogy fogyasztásuk dehidráltságot okoz. Ráadásul, nem csillapítja a szomjúságot.
2. Az alkohol- és koffeintartalamú italok szintén ellentétes hatás váltanak ki, mivel vizet vonnak el a szervezetből. Az alkohol a nagy melegben egyébként is nagyon veszélyes lehet, kivéve a sör mértékletes fogyasztását, amit a dietetikusok is elfogadnak. Figyeljünk oda a folyadékfogyasztásra a nagy nyári melegekben is!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online