Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Elutasították a gyülekezési jogot sértő gödöllői rendelet módosítását

2017-06-23 17:34:41

Amint arról áprilisban hírt adtunk, Lengyel Szilvia, a Lehet Más a Politika (LMP) Gödöllőn élő egykori országgyűlési képviselője január elején törvényességi észrevétellel fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz. Beadványában arra kérte a kormányhivatal illetékesét, vizsgálják meg, hogy Gödöllő Város Képviselőtestületének Gödöllő város közterületeinek használatáról, a közterületek és a vásárok rendjéről szóló, 2015 októberében megalkotott önkormányzati rendeletének bizonyos, elsősorban a politikai rendezvényekre vonatkozó rendelkezései összhangban vannak-e az alaptörvénnyel.

Március közepén megszületett a Pest Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya Törvényességi Felügyeleti Osztálya főosztályvezető-helyettesének a válasza. Ebből világosan kiolvasható – mások mellett –, hogy a vizsgált önkormányzati rendelkezés alapvető jog – nevezetesen a gyülekezés – gyakorlását korlátozza, mondván: a politikai rendezvényekre vonatkozóan helyi szintű normatív szabályozásra nincs lehetősége az önkormányzati jogalkotónak.
A történet folyományaként a kormányhivatal illetékese felügyeleti intézkedés megtételére tett javaslatot a törvényes állapot helyreállítása érdekében. Tarnai Richárd kormánymegbízott június 12-i keltezéssel küldte el a törvényességi felhívást, amiben 30 napot biztosított arra, hogy a gödöllői képviselőtestület napirendre tűzze a témakort, és megszüntesse a törvényértést.

A felhívást június 22-én tárgyalták meg a városatyák, de – 2 igen- és 5 nem szavazat, valamint 6 tartózkodás mellett – nem tettek eleget a kormánymegbízotti javaslatban foglaltaknak, és nem módosították a szóban forgó rendeletet. A változtatás hiánya miatt a politikai rendezvények lebonyolítása továbbra is közterület-használati hozzáárulás meglétéhez köthető Gödöllő főterén, függetlenül attól, hogy az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az a gyülekezési jog gyakorlását korlátozza. Nánási Éva címzetes főjegyző elmondta, a képviselőtestület döntése után a kormányhivatal az Alkotmánybírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Azonban ennek megszületéséig a rendelet hatályban marad.

Az elutasító indítványt Gémesi György szóban vezette fel és indokolta. Tette ezt az annak ellenére, hogy az írásos, főjegyzői határozati javaslatban a módosítás megtétele szerepelt. A polgármester a bővülő főtér – mint a város nappalija – békességére, szépségére hivatkozott, kihangsúlyozva a politikamentesség kampányidőszakon kívüli biztosításának fontosságát. Valamint azt, hogy – miközben utalt arra, hogy tudomásul veszi a jogszabályt – nézete szerint a közösségi élet napi politikai csatározásokkal szembeni biztosítása érdekében az önkormányzatnak joga van az ilyen jellegű korlátozás megtételére.

A szavazati arányból arra lehet következtetni, hogy a nem- és a tartózkodó voksokon a polgármester és a 10 lokálpatrióta klubos képviselő osztozott, míg a két igen szavazatot a Jobbikos és az MSZP-s képviselő adta le. A Fidesz-KDNP két képviselője nem vett részt az ülésen.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online