Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mennyire acélos a nyelvtudásuk a gödöllői térség álláskeresőinek?

2017-05-10 11:14:19

Egy vagy akár több idegen nyelv használata és a szaknyelv ismerete valódi előnyt jelent a munkakeresés során – többek között ez derül ki a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett felmérésből. A SZIE elsősorban a térség leendő munkavállalóinak idegen nyelvi ismeretét térképezte fel, valamint az idegennyelv-tudás munkakeresés során betöltött szerepére volt kíváncsi Gödöllőn és vonzáskörzetében – olvasható SZIE sajtóközleményében.

A kutatás a SZIE Állásbörzén, a térség legnagyobb álláskereső rendezvényén zajlott le április 26-án. A nem reprezentatív felmérés Google kérdőívvel történt, aminek kitöltésére és leadására a rendezvény ideje alatt volt lehetőség, kizárólag papír alapon. A kérdőívet 113 fő töltötte ki (ez az 1.412 regisztrált látogató 8%-a). A válaszadás nem anonim volt, a kérdőív végén azok a válaszadók, akik a nyereményjátékban részt szerettek volna venni, önként megadhatták nevüket és email-címüket. A kitöltők közül ezt mindenki megtette.

A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont a kutatás során főként a következőket mérte fel: a látogatók beszélnek-e valamilyen idegen nyelven, és ha igen, milyen szinten; rendelkeznek-e nyelvvizsgával? Hogyan készültek fel rá? Előnyt jelent-e a munkakeresés során a nyelvtudás és/vagy a nyelvvizsga? Kellett-e használniuk a nyelvtudásukat a munkájuk során, és ha igen, jellemzően milyen feladatok elvégzéséhez?

Az itt elérhető felmérést összegezve elmondható: a térség munkakeresőinek több mint fele rendelkezik valamilyen típusú és szintű nyelvvizsgával, és 85%-uk mondja azt magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelvet. Ez az arány a kérdezők véleménye szerint megfelelő, az országos átlaghoz képest pedig jóval magasabb. Ugyanakkor a munkavállalás során fontos a nyelvtudás minősége is, valamint a választott szakma speciális nyelvezetének, szókincsének, azaz, a szaknyelvnek az ismerete, mert csak ebben az esetben jelent valódi előnyt a munkakeresés során a nyelvtudás. Szaknyelvi vizsgával a válaszadók csupán 12%-a rendelkezik. A jövő munkavállalójának a hasznos, és a gyakorlatban is alkalmazható nyelvtudás és nyelvi kompetenciák megszerzésére kell törekednie. Olyan nyelvvizsgát kell választania, amire való felkészüléskor a munkaerő-piacon a leghasznosabb fajta nyelvtudásra tesz szert. Ez pedig egyértelműen a szaknyelvi idegen nyelvtudást jelenti.

A felmérésből kiderült az is, hogy a munkavállalóknak leginkább a szóbeli kommunikációra (beszédkészség) volt/lesz szükségük a munkaerőpiacon és a munkájuk során, míg a legkevésbé szükséges kompetenciának a közvetítés készségét jelölték. Ezen tapasztalatokat (is) felhasználva fejleszti tovább a Zöld Út Nyelvvizsgaközpont a vizsgákat, hogy azok még életszerűbb legyenek, és aki a Zöld Út nyelvvizsgára készül, ne a vizsgára, hanem az életre készüljön.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online