Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Több bűncselekmény és két halálos baleset történt 2016-ban Gödöllőn

2017-03-23 09:36:12

Megszokhattuk már, hogy márciusban beszámolnak a rendvédelmi szervezetek az önkormányzat tagjainak. Idén sem volt ez másképp: a Gödöllői Rendőrkapitányság elmúlt évi munkáját a megbízott kapitányságvezetői tisztséget tavaly október közepe óta betöltő Lajmer György rendőr alezredes ismertette, míg a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2016-os tevékenységéről a betegsége miatt hátráltatott Pintér Mihály tűzoltó alezredes helyett Fábián István tűzoltó alezredes adott számot. A képviselők mindkét beszámolót ellenvetés nélkül elfogadták.

Ami a gödöllői tűzoltóság és katasztrófavédelem tavalyi munkáját illeti, a kitűzött feladatok összességében teljesültek. A Szabadság úti épületben működő parancsnokság 26 településre kiterjedő működési területén összesen 438 (2015-ben 550) beavatkozást igénylő esemény történt tavaly. A műszaki mentések száma 280 (2015-ben 331) esetre rúgott, míg tűz miatt 458 (2015-ben 429) esetben volt szükség beavatkozásra. Téves jelzés 232 volt, szándékosan megtévesztő három.
A jövőre nézve a helyi parancsnokság céljai között szerepel a beavatkozó állomány szakmai felkészültségének javítása, az előrelátó, komplex gondolkodás fejlesztése. Az elméleti és a gyakorlati foglakozások terén a gyakorlatias, célorientált képzésekre helyezik a hangsúlyt.
Ezen felül 2017-ben is törekedni kell a költséghatékonyság szem előtt tartására, a tűzoltóság épületének az állagmegóvására, az esetleges meghibásodások javítására. Fontos a lakosság megfelelő tájékoztatása, hiszen minden évszaknak megvannak a maga veszélyei: tavasszal a vegetációs területek tüzei, nyár elején az aratással kapcsolatos veszélyek, ősszel a pincékben jelentkező mustgáz mérgezések, míg télen az útviszonyokkal- és a fűtéssel kapcsolatos kockázatokra kell felhívni az emberek figyelmét.
A Pintér Mihályt helyettesítő Fábián István (képen) örömmel tudatta, hogy 21 év után ismét van magasról mentő gépjárműve Gödöllőnek.

Lajmer György rendőr alezredes (képen) első ízben adott számot a helyi önkormányzat tagjainak a Gödöllői Rendőrkapitányság munkájáról. A Petőfi Sándor utcai – 26 település (8 város és 18 község) közrendjéért és közbiztonságáért felelős – rendvédelmi egység 2016. évi tevékenységét rendkívüli részletességgel bemutató anyagból a teljesség igénye nélkül, főként a Gödöllőre vonatkozó adatokra fókuszálva szemezgettünk.

A városban 1.217 (2015-ben 636) ismertté vált bűncselekményt követtek el tavaly, ezer főre leosztva, 37,19-et. A drasztikusnak tekinthető, mintegy 94 százalékos növekedés azonban nem nevezhető tragikusnak, mivel a bővülés a 2016-os évben befejezett, de több mint 2 éve elhúzódó, 480 rendbeli intellektuális közokirat-hamisítás és egyéb, ehhez kapcsolódó bűncselekménynek tudható be, ami nem befolyásolta negatívan az itt élők szubjektív közbiztonság érzetét.
Tavaly lopásból volt a legtöbb Gödöllőn, számszerűen 420 (2015-ben 323). Nagyságrendjét tekintve a lakásbetörések következtek a sorban, 2016-ban 119 ilyen eset történt, ami harminccal több, mint egy évvel korábban. Rongálás okán 34, míg garázdaság miatt 17 eset adott munkát a gödöllői rendőröknek.

Gödöllőn összesen 51 (2015-ben 46) sérülést eredményező közlekedési balesethez riasztották a rendőröket. Sajnos, két esetben haláloshoz is (egy évvel korábban ez a szám nulla volt!). Ezen kívül 10 súlyos- és 39 könnyű sérüléses esetnél kellett intézkedniük a helyi zsaruknak.

Érdekesség, hogy a Gödöllői Rendőrkapitányság terültén működő önkormányzatok értékelték a tavalyi rendőri munkát, aminek eredményeként az ötös skálán 4,42 volt az „érdemjegy-átlag”. A gödöllői városvezetés – hasonlóan Csömörhöz – 4,13 egységgel jutalmazta a ténykedést, aminél rosszabbat csupán négy település irányítóitól kaptak a gödöllői kapitányság munkatársai.

A közrend, közbiztonság fenntartása érdekében feladatként jelentkezik a rendőri közterületi jelenlét további fokozása, főként a garázda jellegű cselekmények számának visszaszorítása érdekében. Egyértelmű cél a bűncselekmények számának csökkentése, valamint a közlekedési balesetek növekvő tendenciájának megállítása – tudatta beszámolójában a kapitányságvezető, aki szóbeli kiegészítésében kitért az ittasan vezetők magas számára, akiket az ellenőrzések számának fokozásával igyekeznek kiszűrni.

Bűncselekmények alakulása és nyomozás eredményességi mutató a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén (2010-2016)
Személysérüléses közúti közlekedési balesetek számának alakulása a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén (2010-2016)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online