Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Új életre keltenék a Gödöllőt is átszelő Rákos-patakot

2017-01-18 17:35:04

A Rákos–patak (a régen benne élő rákokról kapta a nevét) 44 km-es hosszával a Duna leghosszabb balparti mellékvízfolyása a térségünkben. A patak Szada és Gödöllő határában ered, majd Isaszegen, Pécelen, Rákosmentén, Kőbányán, Zuglón és Angyalföldön áthaladva ömlik a Dunába.

A vízfolyás és környezete egy olyan ökológiai folyosót alkot, amely jelentős értéket képvisel Budapest és az agglomeráció életében, ugyanakkor számos megoldatlan vízgazdálkodási-, környezetterhelési-, területhasznosítási probléma jellemzi, és a benne rejlő rekreációs és turisztikai lehetőségek is kiaknázatlanok.
A Rákos-patak revitalizációjának és fejlesztésének kérdése hosszú idő óta jelen van mind a szakmai köztudatban, mind az érintett Pest megyei települések és fővárosi kerületek terveiben. 2011 óta közös munka folyik a fővárosi kerületek kezdeményezésére az érintett önkormányzatokkal.

A Rákos-patak gödöllői szakaszának lakótelepi része napjainkban

Bár több koncepció és tanulmány készült e tárgykörben, az egyezetések során felmerült egy olyan megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének szükségessége, amely egyrészt kijelölheti a fejlődési irányokat, lehetőségeket, másrészt képes összehangolni a fejlesztésekkel kapcsolatos különböző kerületi-, települési- és fővárosi érdekeket. A megyei szakasz vonatkozásában a gesztori szerepet Pest Megye Önkormányzata magához vette az érintett települések korábbi felhatalmazása alapján.

A revitalizációval kapcsolatos munkák megkezdésének újabb állomásaként tartottak az érintett önkormányzatok és vízügyi szakemberek megbeszélést a Megyeházán. Szabó István, a megyei önkormányzat elnöke az egyeztetésen úgy fogalmazott, hogy a Rákos-patak közös értékünk, ami összeköti a megyei településeket és a fővárost. Épp ezért nélkülözhetetlen a közös gondolkodás és munka. Pest Megye Önkormányzata ezért vállalta, hogy helyet biztosít és megszervezi az első munkaindító egyeztetést. Forrás: pestmegye.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online