Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megeshet, hogy Gödöllőn több mint félórát kell várni a mentőre

2016-12-29 10:56:11

Karácsony másnapján a következő beírás jelent meg az egyik internetes közösségi oldal egyik, gödöllői érdekeltségű csoportjában:
- Elnézést szeretnék kérni előre is, hogy Karácsonykor ilyen posztot posztolok, hozzátenném nem szoktam ide posztolni, de a tegnap esti történtek kiverte a biztosítékot nálam, december 25-én édesanyám rosszul lett és elájult és ájulása közben szegény szétverte a fejét a fürdőszobai radiátorban. Hívtuk a mentőket és azt mondta a diszpécser hamarosan megérkezik a rohamkocsi, 30 perc várakozás után, miközben édesanyámnak a fejéből dőlt a vér, felhívtuk még egyszer a mentőt és azt mondták, Gödöllőn nincsen rohamkocsi az ügyeleten és Budapestről már elindult a mentő. Ezután a kijelentés után még 20 percre rá érkezett meg a mentő, ez szégyen és gyalázat, hogy 2016. december 25-e este nincs az ügyeletes mentőszolgálaton rohamkocsi. Gratulálok Gödöllő, hogy itt tartunk, nem szeretnék senkit se szidni, hozzáteszem, de amikor az embernek a szerettéről van szó és ilyen dolgok történnek ez felháborító!


A bejegyzést elküldtük az Országos Mentőszolgálathoz, arra kérve őket, tájékoztassanak, hogy mennyi tipikus és valós a beírásban felvetett probléma. Esetleg egyedi esetről van szó és a gödöllőieknek nem kell aggódniuk. Érdeklődésünkre Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs és pr igazgatója az alábbi választ adta:
- A jelzett esetben a segélyhívás fogadásakor a gödöllői mentőkocsik foglaltak voltak, így csak messzebbről, Budapestről indulhatott a segítség, a kiérkezési idő ezért az átlagosnál hosszabb, 33 perc volt.
Célunk természetesen az, hogy minden rászorulóhoz a lehető legkorábban megérkezzen a mentő. Az OMSZ feladata az előírt mentőkapacitás működtetése úgy, hogy az erőforrások allokációja, elosztása a lehető legmegfelelőbb, vagyis a szükségletekkel arányos legyen. Az életmentés területén a szükségletek előre csak véges pontossággal határozhatók meg, ráadásul időben és térben folyamatosan változnak. A szükséglet változásainak egy része folyamatszerű (például: nyári, tartós kánikulában a nagyvárosokban, vagy a karácsonyi ünnepek közeledtével Budapesten napról napra több esethez hívnak mentőt), más része viszont alkalomszerű és gyors (például egyszerre több, nagy baleset történik ugyanazon területen). A folyamatszerű szükséglet-változás és a kapacitás-kihasználtság elemzésének eredményeképpen számos lépést tettünk és teszünk (mentőállomások, mentési pontok létesítése, mentőtiszti-kocsik, mentőmotorok használata, átszervezések). Az alkalomszerű és gyors szükséglet-változáshoz nehezebb alkalmazkodni. Amikor egy adott területen egyszerre sok baleset, rosszullét történik, a közeli mentőegységek pillanatnyi foglaltsága miatt előfordulhat (és a világon mindenhol előfordul), hogy egyes esetekhez csak az átlagosnál hosszabb idő alatt ér oda a segítség.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online