Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Adomány lett és nem szaloncukor Gödöllő legendás Lenin-szobrából

2016-11-17 09:53:42

Amint az tudvalevő, hamarosan eszközraktár célú ipari csarnok épül a VÜSZI Kft. Dózsa György út 69. szám alatt található székhelyén. A csarnok kialakításához elkerülhetetlen az erre a célra szánt területet rendezése, ahol jelenleg Gödöllő városából beszállított köztéri szobrok találhatók.

A városvezetés felajánlotta a Memento Parknak a bronzból készült olvasó Lenin-szobrot, ami a rendszerváltásig a művelődési központ melletti területen, nagyjából a jelenlegi cserkész-szobor helyén állt, és Varga Imre 1982-ben elkészült alkotása. A Monumentum Közhasznú Alapítvány ügyvezetője nyilatkozott a szobor befogadásról, valamint egyidejűleg biztosította, hogy a bronzszobor a főváros XXII. kerületében lévő, a kommunista diktatúra szellemét és szobrait megőrző Memento Park - Szoborpark Múzeum gyűjteményébe kerül. Az alapítvány a szobrot véglegesen, tulajdonjoggal veszi át, mi több, az elszállítás költségét is vállalják.
A helyi képviselőtestület tagjai hozzájárultak a legendásnak tekinthető, nem egy esetben a gúnyolódás tárgyává vált köztéri szobor adományozásához.


A napirend tárgyalása során Kovács Barnabás, az MSZP képviselője azt javasolta, hogy próbálják meg értékesíteni a szobrot. A városatya mintegy 300 ezer forintos bevételt jelölt meg, amiből csaknem száz, nehéz sorsú gyermeknek lehetnek szaloncukrot ajándékozni karácsonyra. Az ötlet nem valósult meg. Főként azért, mert indítványára a lokálpatrióta klubos Halász Levente úgy reagált, hogy közkinccsé kell tenni a szobrot, és szerinte a köztéri műtárgy értéke 15-30 millió forintra tehető. A szóváltásba Gémesi György is bekapcsolódott: a polgármester úgy fogalmazott, az értékesítés veszélyekkel is járhatna, például, megjelenhetnének a színesfém-kereskedők. Gödöllő első embere hozzátette: az alkotói engedélyek az adományozásra szólnak, a szobor bronzból készült kicsinyített mása pedig megtalálható a városi múzeumban. Fotó: kozterkep.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online