Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Betegellátást korlátozó orvoshiánnyal küzd a gödöllői egészségügyi központ

2016-11-11 17:47:45

Egy közösségi oldalon közzétett bejegyzés arra engedett következtetni, hogy gond van az ultrahang-vizsgálattal (UH) Gödöllőn. Tekintettel arra, hogy a betegségek, kóros elváltozások megítéléséhez, gyógyításához fontos a minél gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítása, rákérdeztünk a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatójánál, mire számíthat a gödöllői és környékbeli lakosság ezen az ellátási területen a jövőben.

Nagy Árpád a következőket válaszolta felvetésünkre:
- Sajnos az az országos jelenség, hogy a még itthon maradt fiatal és középkorú szakorvosok alapvetően vagy a több lehetőséget biztosító kórházakban, vagy a magánellátásban dolgoznak, jellemző a gödöllői járóbeteg szakellátás tekintetében is. Ennek következtében több szakterületen van – betegellátást korlátozó – orvoshiányunk.
A radiológiai szakellátásunk 2016. július 1-től – azzal, hogy a két szakorvos ilyen/olyan indokok alapján felállt és elment – szintén jelentős átszervezést kívánt meg. A röntgenvizsgálatok tekintetében nem kellett alapvető korlátozást bevezetnünk, mivel a más szakrendelő esetében is jól működő távleletezési formában el tudjuk végezni a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat.

A radiológus orvospótlás tekintetében – az országosan jelentős humánerőforrás hiány miatt – csak egy félállású szakorvossal tudtunk szerződni, aki főállásban fővárosi kórházban dolgozik. Ő a hét három napján – bár nyilván kevesebb esetszámban, de – elvégezte az UH-vizsgálatokat.
A kolléganő október második felében bejelentette, hogy fizikális terhelhetőségének határára ért, és egészségének megóvása érdekében csökkenteni kénytelen a betegellátási tevékenységét, ezért a járóbeteg ellátásban (vagyis Gödöllőn) 2017. január 1-től nem tud tovább szerepet vállalni.

Ezt azonnal jeleztem hivatalosan a Járási Kormányhivatal keretében működő ÁNTSZ vezetőjének. Mivel a helyettesítő szakellátó hely kijelölése az Országos Tisztiorvosi Hivatal jogköre/kötelezettsége. Eddig azonban erről nem kaptunk hivatalos, írásos értesítést, így sajnos, mi nem tudjuk arról tájékoztatni a betegeket, hogy jövőre hová fordulhatnak UH diagnosztikai vizsgálatra.
Egyelőre annyi biztos, hogy 2016. december 31-ig ellátjuk betegeink UH-vizsgálatát: hétfőn 9-15 óra, szerdán és pénteken 8-14 óra között. Intézetünk folyamatosan hirdet állást (eddig is és ezután is kiemelt jövedelmet biztosítva), de sajnos, jelentkező nincsen. Ez a magyar valóságos helyzet – zárta gondolatait a gödöllői egészségügyi intézmény igazgatója.

Fejlemény: az ÁNTSZ-nek nem kell kijelölni intézményt az UH-vizsgálatra, hiszen Gödöllő és a környező települések a kistarcsai és a budapesti, Uzsoki utcai kórház ellátási körzetébe tartoznak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online