Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az őszi természet csodálatos gyógynövényei, bogyói

2016-10-18 17:19:35

Érdemes kihasználni – a Gödöllőt övező természeti értékek miatt is – a szép őszi időt természetjárásra, ami testet, lelket felüdít, elkápráztat színvilágával, és még megajándékoz minket hasznos gyógynövényekkel, ehető bogyókkal.
Fontos betartani az alábbi szabályokat: csak olyan bogyókat, terméseket gyűjtsünk, amiket ismerünk, és mindezt a forgalomtól távol eső helyeken tegyük, betartva a természetvédelmi előírásokat, a lehető legkíméletesebb módon. Lássuk, mit kínál nekünk ebben az évszakban a természet. Mi mire jó?

Csipkebogyó
Ki ne ismerné a csipkebogyót. Piros bogyói ősszel csak úgy hívogatnak. Idén különösen szép termés várható. Magas C-vitamin tartalmánál fogva:

• őszi-téli időszakban betegségek megelőzésére és gyógyítására alkalmas,

• lázas állapotban kifejezetten javasolt,

• gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik,

• átmossa a vesét és a húgyhólyagot,

• gyorsítja a sebgyógyulást.


Fogyasztása éretten, nyersen, tea, bor, lekvár, sütemények formájában lehetséges.  Svédországban előételként is fogyasztják és készítenek belőle levest is.
Ügyeljünk a csipkebogyó tea elkészítésére! Fontos, hogy a csipkebogyóhúst vagy az enyhén bevágott egész bogyót áztassuk, akár egy egész éjszakán át 40 Celsius-fok alatti hőmérsékletű vízben. Forralni nem szabad, mert C-vitamin tartalma elvész!

Galagonya
Ha ősz, akkor ott csipkebogyónál kisebb méretű vöröses színű bogyó, a galagonya is. Hazánkban előforduló egy- és kétbibés galagonya egyaránt használható gyógyászati célokra.

• Népi orvoslás szívpanaszok gyógyítására használja évszázadok óta.

• Magas vérnyomás kezelésére alkalmas (orvos által előírt gyógyszer, csak orvosi javaslatra csökkenthető!).

• Csökkenti a pulzusszámot.

• Várandósság és szoptatás alatt, kisgyermekkorban nem szabad alkalmazni.

Som
Vörös bogyós gyümölcsével általában erdőszéleken találkozhatunk. A som fanyar ízvilágú, éretten fogyasztható, magas C-vitamin forrás. Ehető nyersen, de lekvárt vagy aszalványt is készíthetünk belőle. Hasmenés megszüntetésére alkalmas.

Kökény

A népi megfigyelések szerint akkor jó a kékes színű bogyó, ha megcsípi a dér. A kökény állítólag a szilva őse. A népi gyógyítás érproblémák és köhögés kezelésére ajánlja, rendszeres használata pedig fokozza a szervezet ellenálló-képességét.
Fogyasztható nyersen és lekvár, szörp formájában. Nyersen azonban csak kis mennyiségben, mert enyhén mérgező, de ez kedvezőtlen tulajdonsága megszűnik főzés hatására.

Töltsük aktívan és hasznosan szeretteink körében az őszt! Készüljünk fel a zordabb időszakra mind lelkileg, mind a természet adta lehetőségekkel, bogyókkal egyaránt! Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online