Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csak a szállodához köthető gödöllői önkormányzati cégek termeltek veszteséget

2016-05-27 18:25:40

Hétből öt! Így foglalhatnánk össze a gödöllői önkormányzat által alapított vagy tulajdonolt gazdasági társaságok 2015. évi gazdálkodását. A papírok tanúsága szerint csupán a belvárosi szállodához köthető cégek termeltek veszteséget. A többiek „szárnyaltak”. Különösen a csaknem 42 milliós pozitívummal előrukkolt Távhő Kft.

A gödöllői önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok közül a legtöbb pénzzel a helyi közétkeztetés vezető vállalkozása, a Kalória Kft. gazdálkodott 2015-ben. A tavaly júniustól új ügyvezető igazgató irányításával működő cég a 817,5 milliós forintos bevételéhez képest, 817,2 millió forintot költött el, így bő 300 ezer forint nyeresége képződött (közhasznú tevékenység -4,6 millió forint, vállalkozási tevékenység +4,9 millió forint).

A Dózsa György úton székelő VÜSZI Kft. tavalyi bevétele kevéssel meghaladta az 556,2 millió forintot, miközben kiadásai 519,6 millió forintot emésztettek fel, ami – a közhasznú tevékenység 9,5 millió forintos mínuszának és a vállalkozási tevékenység 46,1 millió forintos pluszának egyenlegeként – 36,6 millió forintos pozitívumot eredményezett. Gondot jelent azonban, hogy – a nagyobb anyagi elismerés reményében – egyre több szakmunkás távozik a cégtől.

Hasonlóan a városgondnoki teendőket is ellátó VÜSZI-hez, a vállalkozási tevékenységből eredő többlet (közel 4,1 millió forint) segítette csaknem 1,5 millió forintos nyereséghez a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft-t, amely közhasznú tevékenysége során 2,6 millió forintos negatívumot termelt. Tette ezt úgy, hogy összbevétele megközelítette a 404,5 millió forintot.

Újabb sikeres éven van túl a Gödöllői Piac Kft., amelynek a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatnak juttatott osztalék (5 millió forint) megfizetése után is csaknem 4,8 millió forintos nyeresége maradt.

Kifejezetten jó esztendőt zárt a Gödöllői Távhő Kft. amely a tavaly februárban elfogadott üzleti tervben elgondolt 4,2 millió forintos nyereséghez képest 41,9 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel szembesült a 2015-ös gazdasági év lezárásakor. A jelentőssé duzzadt pozitívum kialakulását elsősorban az év közben történt támogatás fajlagos értékének pozitív irányú változása, valamint a lakosságnak értékesített hőmennyiség befolyásolta.

Egy évvel korábban történelmi jelentőségűnek volt aposztrofálható, hogy az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. 2014-ben – fennállása során először – nyereséges működést produkált (+5,3 millió forint). A 2015-ös esztendő már nem sikerült ennyire jól, hiszen – a foglaltság növeléséből adódó, az üzemeltetés sikerét mutató 46,5 millió forintos szobaár-bevétel bővülése ellenére – 16,5 millió forintos mérleg szerinti veszteség képződött a társaságnál. Főként azért, mert a kiadási oldalt jelentősen terhelte a közvetlen költségek – étteremben generált magasabb forgalomra visszavezethető – növekedése.

Az elmúlt évben mindössze alig három hetet működött az gödöllői önkormányzat legfrissebb alapítású gazdasági társasága, az Erzsébet királyné Szálloda Kft. Ez a rövidke, december végi időszak arra volt elegendő, hogy papíron 13 ezer forintos gazdálkodási negatívum képződjön.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online