Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nagyon intelligens önjáró gokart épült Gödöllőn

2016-04-25 10:50:34

Kiélezett küzdelemmel zárult a három éve életre hívott Go-Kart, Go-Bosch! verseny, ahol nyolc felsőoktatási intézmény tíz csapata csúcstechnológiás alkatrészek és innovatív technológiák felhasználásával intelligens gokartokat épített. A feladat bonyolult volt: a hazai műszaki felsőoktatás legtehetségesebb diákjai a Boschtól kapott vadonatúj gokartokat szerelték fel a jövő technikáival, szenzorokkal, kamerákkal és radarokkal. A fiatalok önjáró, azaz önmagukat vezetni képes járműveket alkottak, ráadásul, fúrógépből kellett önindítót, fűnyíróból pedig hibridhajtást készíteniük.

A beépített alkatrészek és hétköznapi szerszámok mind a Bosch fejlesztései, amiket a csapatok kreatívan használtak fel. Nem kis nyereményekért folyt a küzdelem, a junior és szenior csapatok esetében is 3-3 díjkategóriát hirdettek meg. Komoly és szigorú szakmai zsűri értékelte a masinákat és pontozta azok műszaki megoldását. Ez alapján Hatékony gokart, Intelligens gokart és Önjáró gokart kategóriákban díjaztak. Mindhárom kategóriára szabadon lehetett nevezni, így egy csapat akár mindháromban is indulhatott.
A Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői intézménye két formációt is indított az önjáró gokartok 3 éves megmérettetésére. Míg a SZIe-Kart csapata már három éve résztvevője a viadalnak, addig a junior G.B.G. Team tavaly kapcsolódott be a versenybe. Mindkét csapat derekasan állta a felkészülés nehéz hónapjait, és ösztönzőleg hatott számukra, hogy – ha csak egy a projekt idejére is, de – egy világcég csapatához tartozhat.

Az autógyártók fejlesztési részlegei az elmúlt években nagy sebességre kapcsoltak az alternatív hajtást illetően, szem előtt tartva a hatékonyságot és a hosszú távú teljesítményt. A hatékony gokart kategóriában olyan gokartot kellett építeni, amit hibrid hajtómű hozott mozgásba, valamint fel kellett szerelni a járműveket fékenergia-visszanyeréssel és hátsó differenciálművel. Az autonóm közlekedés vízióját keltette életre az önjáró gokart kategória, itt nemcsak automatikusan navigálnak el a gokartok a megadott úti célhoz, hanem saját szenzorjaikra épülő vezetéstámogató rendszereik, illetve külső jelek segítségével bizonyos forgalmi szituációkban önjárók. A pontozásba a lámpa- és tábla felismerés, az ultrahang navigáció és a GPS navigáció számított bele.
Valamennyi csapat benevezett az intelligens gokart kategóriába, amiben a gödöllői szenior különítmény, azaz, a SZIe-Kart csapata a harmadik helyen végzett. A pontozásba a párhuzamos és merőleges parkolás, az otthoni környezetben parkolás, a vészfékezés, a sávtartás és az automatikus távtartás számított bele.


A profizmus és a kreativitás együttese mellett az összetartás ereje vezette a csapatot a sikerhez. Kis Levente Bosch-mentor, valamint dr. Kiss Péter és dr. Máthé László felkészítő tanárok mellett, mindenképp érdemes közzétenni a csapatnévsort, ami a következő: Lajber Kristóf, Tajti Anna, Berta Dalma, Jakus Dániel, Nagy Bálint, Kurucz Tibor, Sallós Csilla, Horváth Nóra, Szabó Márk, Németh Dániel, Orsós Márió, Rébb Krisztián – tájékoztatta hírportálunkat a SZÓVAL Kommunikáció vezetője.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online