Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megyei jövedelmi viszonyok: élharmadban a gödöllői járás

2015-10-19 10:56:11

Dinamikusan növő jövedelmekről és nagyobb összegben érvényesített családi kedvezményről tanúskodnak a fővárosi és Pest megyei magánszemélyek 2014-re benyújtott személyijövedelemadó-bevallásai. Az szja civil szervezeteket érintő 1%-ának felajánlási lehetőségével a bevallók kevesebb, mint fele élt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

A 2014-ben megszerzett jövedelméről 1 millió 304 ezer magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az önbevallást benyújtók 26 százaléka elektronikusan teljesítette kötelezettségét, számuk évről-évre nő.

A fővárosi és Pest megyei magánszemélyek összevont jövedelme 3.280 milliárd forintra nőtt, így ők 2013-hoz viszonyítva 213,5 milliárd forinttal (7 százalékkal) vallottak többet. Az összevont jövedelmek legmeghatározóbb elemének (2.976,5 milliárd forinttal) továbbra is a munkaviszonyból származó bérjövedelem tekinthető, mely egy év alatt 7,3 százalékkal (203 milliárd forinttal) növekedett. Az éves átlagos bér 5,6 százalékkal, 2 millió 702 ezer forintra emelkedett. A top bérjövedelmet – a korábbi évhez hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki, amivel munkavállalójuk 1,1milliárd forintra tett szert.

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlása szerint Pest megyében Telki lakosai kerestek a legtöbbet. A legalacsonyabb jövedelemmel Pest megye települései közül a ceglédi járásban található Mikebuda adófizetői rendelkeztek.
Az egy főre jutó összevont jövedelmek vonatkozásában a legintenzívebb fejlődést a 2013 és a 2014-es bevallási időszak között Pest megyében a szobi, valamint a nagykőrösi járás magánszemélyei tudhatták magukénak. A járások esetében a növekmény 7,2 százalékos volt egy év alatt.

Személyi jövedelemadójuk 1%-át a magánszemélyek idén is felajánlhatták civil szervezeteknek, alapítványoknak. A lehetőséggel közel 1.337 ezer fővárosi és Pest megyei adózó élhetett volna, ezzel szemben közülük csupán 682 ezren rendelkeztek. Mindent egybevetve 7.711 kedvezményezett részesült felajánlásban, összesen 3,9 milliárd forint értékben. A korábbiakhoz hasonlóan, a Pest megyei kedvezményezettek közül az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek kapták a legnagyobb támogatást.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online