Vissza normál nézetbe Nyomtatás

NCIS, CSI? Nem. A gödöllői kapitányság vizsgálati osztálya

2015-07-09 08:04:24

Kívülállóként mit lehet tudni a rendőrség bűnügyi vizsgálói munkájáról? Legtöbben filmélmények alapján képzelik el, milyen az ezen a területen ténykedő rendőrök élete. A moziban a rendőri feladat legizgalmasabb része a bűnöző elfogása, ahogy a valós életben is. Azonban a munka itt nem ér véget. A valóságban még nem kezd peregni a stáblista, amikor kézre kerítik a bűncselekmény elkövetőjét. Ilyenkor kezdődik a vizsgálati munka.

Milyen stádiumban kerül egy vizsgálóhoz a bűnügy? Akkor, ha már eleve ismert a tettes vagy, ha az ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárás során a nyomozók azonosították az elkövetőt. Vagyis, a magyar büntetőeljárásban „a nyomozati szakban vizsgálati eljárásról beszélünk, ha a bűncselekmény megalapozott gyanúja ismert elkövetővel szemben merül fel.”
A vizsgáló ilyenkor minden tudását felhasználva kutat, kihallgat és adatokat gyűjt addig, amíg valamennyi elem a helyére kerül és bizonyítható lesz a bűncselekmény elkövetése. Ezt röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy a nyomozó megállapítja az elkövető kilétét, a vizsgáló pedig bebizonyítja, hogy valóban ő a tettes. A vizsgáló az, aki a rendszerezi a bűnjeleket, kirendeli a megfelelő szakértőket, a már beérkezett szakvéleményt összeveti a vallomásokkal és egyéb bizonyítékokkal, majd az érintettek elé tárja. A vizsgáló – amennyiben még szükséges – kihallgatja a tanúkat, a gyanúsítottakat, szembesítést végez, felismerésre bemutatást tart vagy bizonyítási kísérletet hajt végre. Tehát, aprólékos és kitartó munka szükséges ahhoz, hogy a nyomozóhatóság az ügyben keletkezett iratokat meg tudja küldeni az ügyészség részére.


A Gödöllői Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán többségében nők dolgoznak. Vizsgálóként ugyan önállóan végzik munkájukat, de ötleteikkel, tudásukkal segítik egymást. Az itt szolgálatot teljesítő családanyák és családapák, feleségek, férjek a munkájuk miatt kibújnak hétköznapi bőrükből és az ügyek sajátosságától függően idomulnak a megoldandó feladathoz.
Elengedhetetlen a jó kommunikációs készség, hiszen naponta embereket kell kihallgatni. Alkalmazkodni kell, mivel minden tanú, gyanúsított más és más, mindenkinek vannak nehéz napjai, amit jól kell tudni kezelni. Egy vizsgálónak mindig uralkodnia kell az érzelmein. Sőt, alkalmazkodni kell az ügyben érintettek hangulatához. Fontos az empátia, ugyanakkor objektivitással, logikus gondolkodásmóddal és precizitással kell rendelkezni. Elengedhetetlen a vizsgáló számára, hogy kívülállóként kezelje a bűnügyben érintett sértettek személyes történetét, még akkor is, ha megesik, hogy át kell érezni azt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online