Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Létkérdés és veszteség-terv a Kalóriánál

2015-02-10 10:11:43

Február 5-i ülésükön a városunkat irányító képviselőtestület tagjai jóváhagyták az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok 2015-re vonatkozó üzleti tervét.

Az elmúlt évhez képest összegszerűségében visszafogottabb mértékű gazdálkodásra készül a VÜSZI Nonprofit Kft. A tavaly még 776 millió forintra rúgó nettó bevétellel szemben, idén 520 millió forintos anyagi forrással kalkulálnak, úgy, hogy az adózás előtti eredményt – nem tévedés – 5 ezer forintra taksálják. A változás oka a cég belső struktúrájának, létszám- és kiadáscsökkentéssel járó átalakításában keresendő, aminek egyik fő eleme, hogy a kiemelt út- és járdaépítések kikerültek a VÜSZI tevékenységi köréből.
A városi költségvetéstől bruttó 449,5 millió forintot kap a társaság (tavaly nettó 403,5 millió forint) a közhasznú tevékenységek (parkfenntartás 226,3 millió forint, út-híd fenntartás 205,1 millió forint, sporttelep-üzemeltetés 18 millió forint) ellátására.

A város balatonlellei üdülőjét a jelenlegi vendégstruktúrában veszteségesen működtető, fő feladataként a helyi közétkeztetést biztosító Kalória Nonprofit Kft. idei bevétele várhatóan 818 millió forint körül alakul, amiből a helyi önkormányzat nettó 345 millió forintot biztosít. Ezzel együtt, erre az évre 8,8 millió forintos negatív szaldóval nézhet szembe a társaság, ami a vállalkozási tevékenységnél elszámolt lellei deficit számlájára írható. A cég Szent István Egyetemmel kötött üzemeltetési szerződése augusztus 31-én, lejár, a kontraktus megújítása – az ügyvezető igazgató megfogalmazása szerint – szinte létkérdés az – új jogszabályok következményeként számos bizonytalansággal terhelt – alapfeladat ellátása szempontjából.

Akárcsak egy évvel ezelőtt, 2015-re is nullszaldós gazdálkodást tervez a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft. A társaság előreláthatólag közel 313 millió forintot költhet el idén. Támogatási forrásként bruttó 150,3 millió forintra számíthat a helyi kultúra házát működtető kft. a városi költségvetésből, és az emelkedő tendenciát mutató jegyeladás után igénybe vehető társasági adónak (TAO) is fontos szerepet szánnak a bevételi oldalon.

Kevéssel több mint 3,1 millió forintos adózás előtti eredménnyel kalkulál az idei esztendőre a Gödöllői Piac Kft. vezetése. Ehhez 57 millió forintos nagyságrendű összegben kalkulált bevételre lesz szüksége a cégnek.

Mintegy 4,2 millió forintos pozitív mutatóval kívánja zárni az idei évet a Gödöllői Távhő Kft. menedzsmentje, amihez az kell, hogy a bevételi oldalon rendelkezésre álljon a tervezett 541,3 millió forintos tétel. A korábbi évekhez viszonyítva kedvező változás oka abban rejlik, hogy emelkedett a hődíjat érintő állami támogatás mértéke. A társaságnak december végén nettó 41,6 millió forintos kintlévősége volt, uszkve 6 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Két éve 23 ezer, míg tavaly 28 ezer forintos nyereség elérését jelölték meg az Erzsébet királyné szállodát működtető G-Magistratus Zrt. illetékesei. Ezekhez az adatokhoz képest hatalmas ugrást jelent, hogy idén közel 2,3 millió forintos pozitív eredményt prognosztizálnak, a 211,3 millió forintos bevételi tervre alapozva.
Semmit nem von le a cégvezetés munkájának hatékonyságából, de a teljes képhez feltétlenül hozzátartozik, hogy a társaság üzleti tervének kiadási oldalát ebben az évben sem terheli majd az a nettó 91 millió forintos tétel, amit már 2013 óta nem kér el bérleti díjként az önkormányzat. Ennek okán a szállodacég éves szinten nettó 12 millió forintos bérleti díjat fizet a helyi közkasszának, miközben az általa működtetett épületegyüttesben lévő üzletek bérlőitől 20 millió forintot meghaladó díjbevétele származik.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online