Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kitörési pont a gödöllői kastély külföldi ismertségének növelése

2014-12-21 09:38:34

Fontos dolgok történtek idén is a Gödöllői Királyi Kastély háza táján. A sikereket összegeztük Gönczi Tiborral, a műemlék-együttest működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatójával, kitekintve arra is, hogy milyen reményekkel, tervekkel vág neki a szakmai csapat az előttünk álló év(ek)nek.

- Igazgató úr! Lassan itt az év vége, az összegzés, a számvetés időszaka. Mennyiben valósultak meg az idei esztendőre elképzeltek?
- A Gödöllői Királyi Kastély idén elnyerte a nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíjának arany fokozatát. Mindezt húszévnyi munkával, ugyanis a kastély felújításának megkezdése óta véghezvitt fejlesztéseit együttesen nyújtottuk be a szövetségnek a pályázat keretében. Ez a díj kiemelt jelentőséggel bír az ingatlanszakmában, és mivel a bírák nemcsak külső szempontokat vettek figyelembe, hanem nagy hangsúlyt fektettek a kivitelezés minőségének, illetve a megvalósult fejlesztés hasznosíthatóságának kiértékelésére is, különösen büszkék lehetünk az eredményre. Mindenki sajátjának érezheti a díjat, aki az elmúlt húsz esztendőben tett azért, hogy a város kiemelt attrakciója ilyen állapotba kerülhetett.
Megnyitása óta a kastély több mint két és fél millió látogatót fogadott, kiállításaink folyamatosan bővülnek, megújulnak, és minden egyes apró lépés, amely a mai állapothoz vezetett, elismerést nyert a díjjal. A siker arról tanúskodik, hogy jó úton haladtak elődeink és mi magunk is, és érdemes folytatni, amit elkezdtünk.
Az év elején az állandó kiállításunk egy igen komoly darabbal gyarapodott. Hosszas felújítási munkát követően, és 70 évnyi elzártság után bemutathattuk a nagyközönségnek Zichy Mihály: Erzsébet királyné Deák Ferenc ravatalánál című monumentális festményét. A kép méreteiről tanúskodik, hogy azt a kiállítására kijelölt helyre beszállítani is komoly logisztikai feladat volt és napokig tartott a szobában annak elhelyezése, hiszen a festményt tartó szerkezetet – vakkeretet – és a díszkeretet is csak a helyszínen tudták összeszerelni.
Nagy sikernek örvendett az időszaki kiállításuk, mely Ferenc József életébe engedett betekintést gyermekkorától egészen az Nagy Háborúig.
Ősszel pedig a Schimmelhofban állítottuk fel Schimmelnek a szobrát. Az udvar is róla, Grassalkovich Antal kedvenc lováról kapta a nevét, hiszen az eredeti szobor is egykoron itt állt. A művet gödöllői alkotók készítették.

- A számok nyelvére lefordítva: hogyan alakult a látogatottság, sikerült-e felülmúlni a tavaly bevételi rekordot?

- Bár, az évből még néhány nap hátravan, már most is elmondható, hogy sikerült növelnünk 2013-hoz képest mind a látogatószámot, mind bevételeinket. Természetesen az előbb említett sikerek ebben jelentős szerepet játszottak. A nemzetközi nívódíj, vagy az új műtárgyak idehaza és külföldön is a média figyelmével jártak. A nívódíj-pályázat fő média partnere például a Wall Street Journal, mely szintén foglalkozott a kastéllyal.

- Lépett-e előre a gödöllői kastély az országos múzeumi rangsorban?

- A legfrissebb múzeumi látogatottsági rangsorban a Gödöllői Királyi Kastély a 6. leglátogatottabb vidéki múzeum. Meg kell azonban jegyezni, hogy a mi látogatottságunkon – például – az időjárási tényező kevésbé érződik, mint – mondjuk – a keszthelyi kastély esetén. Esős idő esetén annak látogatottsága jelentősen megnő, hiszen a Balatonon pihenők kiemelt célpontja. A rangsorban közzétett adatok ugyanakkor egyéb következtetések levonását is lehetővé teszik, melyekre alapozva bizakodással nézhetünk a jövőbe.
Az, hogy a turizmus erősödik és mind belföldről, mind külföldről egyre többen utaznak Magyarországra és Magyarországon, nálunk is érződik, növekszik látogatószámunk. Szívós és kitartó, utazási irodai partnereinket segítő munkával haladunk előre továbbra is.

- Az impozáns műemlék-együttes napjainkban nem csak a városi és országos, hanem a nemzetközi kulturális élet egyik fellegvárának tekinthető. Lesz-e változás 2015-ben a programkínálatban?
- A hazai, illetve nemzetközi múzeumokkal egyre intenzívebb a kapcsolatunk, és ennek köszönhetően számos partner segített minket a Ferenc József-kiállítás létrehozásában. Kaptunk – például – műtárgyakat Betlérről és Schönbrunnból, de mi is gyakran adunk kölcsön kincseket a gyűjteményünkből. Jelenleg több tárgyalást folytatunk olyan kiállításokra vonatkozólag, amelyeknek keretében a kastély tárgyi emlékei fognak megjelenni külföldön. 2015-ben, például, a Het Loo hollandiai királyi kastélyban rendezendő Erzsébet-kiállításon Schönbrunn-nal együtt a Gödöllői Királyi Kastély is képviselteti magát műtárgyakon keresztül, ebben állapodtuk meg az igazgató úrral. Más külföldi megjelenésekre is kaptunk felkéréseket, melyekről egyeztetünk. Az ehhez hasonló megjelenések számottevő mértékben növelik külföldi ismertségünket.

- Ha ma még nem is szolgálhat konkrétumokkal, de hamarosan bizonyára megszületnek azok a döntések, amik lendíthetnek a kastély további felújításán, fejlesztésén. Ezen a területen mik a kitörési pontok?

- A hetes és nyolcas szárny, valamint a márványistálló felújítására szeretnénk forrást találni. Az egybeépített épületrészek közül ezek azok, amelyek még renoválásra szorulnak. Továbbá, a teljes kastélypark rendbehozatala is időszerű volna. Ezt egy csomagként szeretnénk kezelni. Az általam ismert lehetőségek bizakodással töltenek el.
Hosszabb távon pedig szeretnénk megvalósítani régóta dédelgetett álmunkat, a szálláshely-fejlesztést. Biztos gazdasági alapokra helyezve, megfelelő üzemeltetés mellett hozzásegíthetné a kastélyt ahhoz, hogy az önfenntartás útjára lépjen. Ennek megvalósulása szintén példaértékű lehetne.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online