Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem kell telepakolni az ablakpárkányt!

2014-11-29 16:29:59

Mikulás már javában készülődik a kiscipő-töltögetésre. Ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé a várakozást és ajándékozást. Az alábbiakban a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület munkatársai által összegyűjtött tippeket osztjuk meg.

• Van, aki október óta azt számolgatja, mikor teheti végre a csizmáját az ablakba. A türelmetlenebb gyermekeket lefoglalhatjuk adventi naptár készítésével. Az akár koszorúként is használható naptárakat a háztartásban fellelhető hulladékokból (például: csipeszekből és teafilterekből, régi csomagolópapírokba burkolt gyufás skatulyákból, karton-papírkarikából és terítőből) állítsuk össze.

• Amennyiben a családban még él a szokás, hogy csakis frissen pucolt cipőbe érkezhet ajándék, készítsünk házilag közösen színtelen és környezetbarát cipőkrémet teljesen természetes anyagokból. Ha nagyobb adagot csinálunk, akár ajándékozhatunk is belőle a család felnőtt tagjainak.
Recept: a hozzávalókat – 5 gramm méhviasz, 5 púpozott teáskanál lanolin, 30 mililiter szójaolaj – gőz fölött addig melegítjük, amíg a viasz felolvad. Ezután kézi keverőgéppel alacsony fokozaton krémes állagúvá keverjük, és egy dobozba töltjük. A szer akár 8 hónapig eltartható. (Forrás: Nagymama házipraktikái, 2002, Reader’s Digest Kiadó)

• Hallgassunk a jóöreg Télapó-dalokra, és „csizmatölteléknek” igyekezzünk egészséges, bio, hazai és minél kevesebb finomított cukortartalmú csemegéket (aszalt gyümölcs, dió, mogyoró) beszerezni. Készíthetünk étcsokiba mártott almát és mézeskalácsot is. A diókat-mogyorókat hóember-, rénszarvas-, vagy Mikulás-figuraként (képen) is a csomagba tehetjük. A tudatos fogyasztás jegyében vegyük komolyan, hogy annyi lesz az ajándék, amennyi egy-egy pár cipőbe fér. Nem kell telepakolnunk az ablakpárkányt! Zöld ajándékként meglephetjük szeretteinket Mikulásvirággal is.

• Kerüljük a műanyag mikulászacskókat, inkább szerezzünk be vagy varrjunk mi magunk textilzsákokat. Csomagolhatunk ajándékot kéztörlőhengerből készült Mikulás-figurába is.

• Ne feledjük: a legmaradandóbb ajándékot Mikuláskor is az együtt töltött idő, az élmények, programok és a másoknak okozott öröm jelentik!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online