Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi szerint luxus strandra pénzt költeni

2014-11-25 23:45:37

Katalin napján tartotta meg évente – legalább – egyszer kötelező közmeghallgatását a gödöllői képviselőtestület. A Városháza földszinti nagytermében, a kora esti órákban lezajlott nyilvános esemény fő témája a város következő öt évre tervezett működtetése és fejlesztése volt. A helyi önkormányzat tagjai közül öten először vehettek részt a „néppel” való, ilyen jellegű találkozáson, hiszen október 12-én „újoncként” jutottak mandátumhoz.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Gödöllő átlag-lakosságát megmozgatta a rendezvény. Az egybegyűlteken végigtekintve, jórészt a hivatalból jelen lévő képviselők, bizottsági tagok, iroda-, cég- és intézményvezetők alkották a hallgatóságot.

A gondolatébresztő alapokat Gémesi György adta meg. A polgármester – többek között – kitért arra, hogy ismeretei szerint jövőre sem lesz jobb az önkormányzat helyezte, mint ebben az évben volt, hiszen folytatódik az a tendencia, hogy a saját bevétel terhére kell megoldani állami feladatokat. Gödöllő 2015-ben mintegy 900 millió forintos állami támogatásra számíthat, ami alulmúlja az idei dotáció mértékét. Ebből az is következik, hogy nem növelhetők a kiadások. Gémesi nem üdvözölte, hogy a 2014-2020-as ciklusra tervezett fejlesztések finanszírozását segítő uniós pályázati források elosztását a kormány végzi majd, s mivel régiónk hazai vonatkozásban az egyik legfejlettebb országrész, nem várható, hogy ide özönlik majd a pénz.
Mindez azt is jelenti – tette hozzá a polgármester –, hogy saját magunkra kell támaszkodni, és a bevételeket főként a helyi gazdaság fejlesztéséből előteremteni. Ebben a folyamatban kulcsszerep jut a turizmusban és a minőségi szolgáltatások kínálatának növelésében rejlő, még nem kiaknázott lehetőségeknek.

- Nem gondolom, hogy neki kellene rohanni a falnak, és újabb helyi adókat kivetni, de bizonyos esetekben a lakossági hozzájárulás szóba jöhet – fogalmazott a város első embere azzal kapcsolatosan, hogy a következő évtől tágul az önkormányzatot mozgástere a helyi adónemek bevezetésében.

A közmeghallgatáson összesen öten osztották meg gondolataikat, adtak javaslatot, illetve formáltak véleményt. Négyen a lokálpatrióta klubosok által delegált külsős bizottsági tagok voltak, akik olyan problémákat vetettek fel, mint – például – mikor szállítják el a zöldhulladékot, hol nem tiszta a Rákos-patak medre, zavarja a fák lombozata a közvilágítás erősségét, át kellene helyezni a Gödöllő helységnév-táblát az incsői lakópark felé, nem lehet jó képet készíteni a máriabesnyői székelykapuról az előtte éktelenkedő KRESZ-táblák miatt.

Lehet, hogy unalomba fulladt volna a rendezvény, ha nem szól hozzá a köztelevízió egyik csatornájáról ismert Csáky Zoltán. A Gödöllőn élő műsorvezető – egyebek mellett – a több mint harmincezres településen hiányzó strandról, az alsóparki gyógyvízről, a városi sportcsarnokról és a balatonlellei üdülő helyzetéről érdeklődött.
Mint minden kérdező, ő is Gémesi Györgytől kapott választ. A strandról azt mondta a polgármester, hogy időjárásfüggő, ezért is luxus erre pénzt költeni, amíg vannak fontosabb feladatok.
Megtudtuk még, hogy
- a gyógyvíz hasznosításának sorsa egy éven belül eldől,
- a városi sportcsarnok megvalósítása továbbra is napirenden van. 800 millió forint körüli projektről beszélünk, kell hozzá a TAO-támogatás. Bent lesz a központban, az Erkel iskolánál. Küzdőtere nemzetközi szintű lesz, de a nézőtér nem lesz többezres kapacitású,
- a lellei üdülő működik, kisebb fejlesztések (klimatizálás) azonban lassan elengedhetetlenné válnak. Bár próbálkoztak vele, az ingatlan eladhatatlan annyiért, amennyit ér.

S még valami: jó hír a gödöllői ifjúságnak, hogy díjat szándékoznak számukra alapítani.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online