Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezüstre füstölték a pisztrángot

2014-09-12 08:49:09

Az egyik legősibb tartósítási eljárással, a füstben főzéssel jutott ezüst fokozatú elismeréshez a Szabó Krisztina, Ármós Boldizsár, Czeba Attila, Klement Péter alkotta gödöllői formáció az augusztus végén, Gödöllőn megrendezett 40. Jubileumi Országos Halfőző versenyen. A magukat a közösségi oldalukon önirónikusan „hatalmas főzőtehetségnek” nevező alkalmi formáció tagjai az amatőrök számára meghirdetett Civilek a bográcsnál kategóriában érték el a szakmai zsűri által odaítélt elismerést.

- Pisztrángot füstöltünk – tért a lényegre Klement Peti. – A megtisztított halat előtte sóba forgattuk, majd betettük a gödöllői cég által forgalmazott elektromos kerti füstölőbe, amit bükkfa forgáccsal béleltünk ki. A forgács tetejét rozmaringszálakkal fűszereztük, és mintegy másfél óra múlva tálalhattuk a „Lusta pisztrángot”.

Az igazán egyszerűen elkészíthető ételkülönlegesség nagy sikert aratott. Nem csak a zsűri és a közönség tetszését nyerte el, hanem a sok versenyt megélt profi halfőzők is elismerően bólintottak a gödöllői csapat finomságára. Ugyanakkor hitetlenül csóválták a fejüket, amikor megtudták, hogy a són kívül az egyetlen fűszer a helyesen megválasztott füstölő anyag, a megfelelő keményfa forgács, vagy fűrészpor. Az egyszerű eljárás miatt nem is számítottunk arra, hogy a zsűri jutalmazásra méltónak tartja a füstölt pisztrángot.
- Javában pakoltunk a verseny végén, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy szólítják a kettes sorszámú csapatot. Meglepődtünk, hogy mindjárt az első versenyünkön díjat nyertünk, ezüstöt. Kaptunk egy oklevelet meg egy üveg bort – mosolygott Peti (képen).

A gödöllői kvartett dicsőségéhez jelentősen hozzájárult a hordozható, szabadtéren bárhol használható elektromos kerti füstölő, ami Dániából érkezik az országba, és egy gödöllői cég forgalmazza. A magánszemélyek számára is elérhető áron beszerezhető készülék titka, hogy füstölés közben a hús, a hal, vagy a sajt 80-90 Celsius fokon megpárolódik, miközben az alapanyagot átjárja a felejthetetlen füst íz. Érdemes kipróbálni!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online