Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem látták a Magyar Szabadság Napja gödöllői műsorát a közszolgálati kamerák

2014-06-29 16:12:36

Nincs érdemi érdekegyeztetés a kormány és az önkormányzatok között, ezért a magyar polgármesterek Gödöllőn immár tizedik alkalommal világtalálkozójának résztvevői arra kérik a kormányt, hogy tekintse partnernek őket - áll abban a június 29-i zárónyilatkozatban, amit a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett találkozón fogadtak el a résztvevők.

A MÖSZ elnöke, Gémesi György által aláírt dokumentumban hangsúlyozták, hogy a kistelepülési rendszer érték, a magyar kulturális örökség része, ezért mindent meg kell tenni fennmaradásáért. Kifogásolták azonban, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása csökkenti az önállóságot, a nem teljes körű feladatfinanszírozási rendszer pedig pénzügyi nehézséget és működési bizonytalanságot okoz.
Aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati törvény 2014-től hatályba lépő szabályai álláspontjuk szerint nagymértékben csökkentik a kistelepülési polgármesterek egzisztenciális biztonságát, ezért félő, hogy egyre kevesebb lesz a polgármesteri feladat ellátására alkalmas jelentkező ezeken a településeken.
A résztvevők a zárónyilatkozatban arra kérték a kormányt, hogy vizsgálja felül az önkormányzati hivatali létszámot, a kötelező közüzemi szolgáltatások rendszerének átalakításánál pedig jelenjenek meg a reális gazdasági és fenntarthatósági szempontok.
Emellett üdvözölték az adósságkonszolidációt, az önkormányzati szövetségek, a Kárpát-medencei önkormányzatok, illetve a visegrádi országok (V4) önkormányzati szintű együttműködését. Emellett javasolták, hogy legyen évente önkormányzati találkozó az aktuális V4-elnökséget adó államban.
A Kárpát-medencei önkormányzatok együttműködésének további szélesítése érdekében felkérték a Magyar Önkormányzatok Szövetségét, hogy a határon túli magyar szervezetekkel dolgozzák ki az együttműködés lehetséges formáját – olvasható az MTI által közzétett hírben.

A zárónyilatkozat ismertetését követően átadták a Polgármesteri Aranygyűrű díjat, amit ebben az évben dr. Nagy Gábor Tamásnak, az I. kerületi Budavár vezetőjének, Berencsi Bélának, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány első emberének és Zagyi Istvánnak, a szlovákiai Détér polgármesterének ítéltek oda.

A polgármesteri világtalálkozó első napjának estéjén az Alsóparkban immár 24. alkalommal ünnepelték a Magyar Szabadság Napját, aminek apropóját évről évre a szovjet csapatok 1991-es kivonulása adja. Az est programjában Toldi musical-költeményét mutatták be az ExperiDance Produkció Tánckara és az Isterfilm művészeinek közös előadásában. Huszonhárom éven át nem csak a helyszínre kilátogatók kísérhették figyelemmel a rendezvényt, hanem a Magyar Televízió jóvoltából a képernyő előtt ülők is. Idén ez a folyamat megszakadt. Ünnepi beszédében Gémesi György polgármester értetlenül és szomorúan vette tudomásul a közszolgálati csatorna távolmaradását.
- Nem tudom és nem értem, kit zavart az, hogy valami szépet és méltót alkottunk, az, hogy mindig több ezren örömmel ünnepeltünk ezen a napon? Vagy nincs erre szükség? Olyan gyorsan elfelejtettük az idegen hatalomtól való függőséget, a vasfüggönyt, az ötvendolláros, háromévenként utazási lehetőséget nyugatra, a kötelező felvonulásokat, november hetedikéket? A törvénybe iktatott Magyar Szabadság Napi ünnepet Gödöllőről nem lehet közvetíteni? Talán mert hiteles, mert őszinte és nem holmi kommunikációs műhelyekben legyártott propaganda műsor? – vetette fel a kérdéseket Gémesi.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online