Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Romlófélben Gödöllő öregedési indexe

2014-05-28 14:29:25

A munkaadói támogatások és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása állt a fókuszában a mintegy 80 tagszervezettel működő Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum nyilvános fórumának, amit május 28-án rendeztek meg Gödöllőn, az Erzsébet királyné Szálloda báltermében.

A reggeltől a késő délutáni órákig zajló előadás-sorozat számos aktuális és érdekes témakört feszegetett, kiemelve az adott szakmai terület gödöllői és térségi vonatkozásait. Szabó Zsuzsanna, a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Gödöllői Kirendeltségének vezetője (képen balra) hozzászólásában kihangsúlyozta, hogy fontosnak tartja az összefogásra épülő foglalkoztatási paktumot, már csak azért is, mert a gödöllői térségben inkább a kis- és középvállalkozások dominálnak, akik hangja nem mindig ér el a központi döntéshozókhoz. A napjainkra jellemző foglalkoztatási viszonyokról szólva, a kirendeltségvezető elmondta, hogy – miként országosan – Gödöllőn és környékén is szembe kell nézni a fiatal álláskeresők elhelyezkedési gondjaival, ami mellett problémát okoz, hogy a középfokú végzettségű, de szakképzettséggel nem rendelkezők is egyre nehezebben jutnak munkához. Szabó Zsuzsanna felhívta a munkaadók figyelmét a foglalkoztatással összefüggő, főként pályázati úton elnyerhető különféle támogatási lehetőségekre, hozzátéve, hogy az esetleges buktatók elkerülése érdekében az általa vezetett kirendeltség munkatársai készséggel állnak az érdeklődő vállalkozások rendelkezésére.


Kovács Gergő, a gödöllői polgármesteri hivatal projektmenedzsere (képen jobbra) a helyi képviselőtestület által tavaly ősszel elfogadott városi esélyegyenlőségi programot mutatta be. A szakember – többek között – kitért arra, hogy a helyzetelemzés után elkészített program öt célcsoportra fókuszál. A nők, a gyermekek, az idősek és a megváltozott munkaképességű személyek mellett – beleértve a romákat is – a mélyszegénységben élők felzárkóztatásának elősegítésére készült intézkedési terv.
Kovács Gergő egy fontos demográfiai adatra is felhívta a figyelmet: akárcsak országosan, Gödöllőn is romlott az öregedési index az elmúlt években. A mutató a 65 év felettiek és a 14 év alattiak arányszáma, ami 2001-hez képest 20 százalékkal nőtt településünkön, és napjainkra elérte a száz százalékot. Az országos 116 százalékhoz viszonyítva ugyan kedvezőbb a helyzet Gödöllőn, ám – amennyiben a negatív tendencia folytatódik – mind foglalkoztatási, mind szociális oldalról fel kell készülni a káros következmények kezelésére – mondta a projektmenedzser.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online