Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Látogató- és kulturális központtá csinosítanák a Testőrlaktanyát

2014-05-20 09:02:03

Amint az a város idei költségvetésének elfogadásakor már borítékolható volt, a gödöllői önkormányzat – a település központjában leromlott állaga miatt leleplezett állapotban álló Testőrlaktanya felújítása érdekében – részt vesz a Norvég Alap (EGT) Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása elnevezésű pályázatán. Erről május 20-án rendkívüli ülésükön döntöttek a városatyák.

A gödöllői vezetés – az előkészületeket követően – úgy gondolkodik, hogy a Várkapitányi lakként aposztrofált épület helyreállítása mintegy 360,6 millió forintba kerül. Ebből 65,5 millió forintos önrészt vállal a helyi önkormányzat, míg a hiányzó összeget, 295,1 millió forintot a Norvég Alaptól (EGT) reméli támogatásként. Attól a Norvég Alaptól, amely május 9-én tette közzé, hogy felfüggeszti magyarországi kifizetéseit.

Amennyiben a helyzet kedvezően változik, és a gödöllői igény zöld utat kap, úgy 2016 tavaszára fejeződhetne be a projekt, aminek eredményeként látogató- és kulturális központ alakulna ki a jelenleg romos, rogyadozó Testőrlaktanyában és közvetlen környezetében. Az épület csaknem 300 négyzetméteres földszintjére idegenforgalmi információs pontot, többfunkciós kiállító-, oktató- és rendezvénytermet, művészeti boltot, kulturális programirodát és kiszolgáló helyiségeket terveznek. A valamivel több mint 300 négyzetméteres alapterületű emeleti szinten pedig bemutató- és látványkonyhával kiegészülő gasztrokulturális műhely, valamit interaktív múzeumi kiállítóterek kapnának helyet. Helyreállítanák a Testőrlaktanya és Kastélykert étterem közötti egykori falazott kerítést, és hangulatos parkosított kertrészt képzelnek el a két épület között. Az akadálymentesített, a szintek között liftes közlekedési lehetőséggel ellátott létesítmény működtetését a Művészetek Háza Gödöllő Kft. látná el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online