Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A menhelytől a cannes-i vörös szőnyegig

2014-05-19 16:55:36

Ezerkétszáz néző dübörgő tapsától volt hangos a 67. Cannes-i Filmfesztivál Debussy-terme. Felállva tapsolták meg az alkotókat és azt a közel 280 kutyát, akiket a Gödöllői Kutyasport Központ (GKSK) trénerei mozgattak a kamerák előtt. A világon sehol sem készült még olyan film, ahol egyszerre ennyi kutyával dolgoztak volna a felvételek során, csak Magyarországon. A filmben szereplő négylábúak többségét menhelyekről válogatták, majd a kiképzés és a forgatás után gazdát kerestek és találtak a boldog „filmsztároknak”.

A 67. Cannes-i Filmfesztiválon a közönség hosszan tartó tapssal díjazta Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotását. A filmet Jancsó Miklós emlékének dedikálta. A vetítés előtt hatalmas tömeg várakozott a palota előtt, de nem mindenkinek sikerült bejutni az 1.200 férőhelyes Debussy-terembe.
A gödöllői származású Mundruczó Kornél rendező a filmbemutatón beszédében külön megköszönte a helyszínen jelen lévő Halász Árpád kutyatrénernek (képen Szabó Laurával), mesterkiképzőnek azt a nem mindennapi munkát, amit vezetésével a GKSK trénerei hajtottak végre a forgatás során, hiszen a világon egyedülálló módon több jelenetben is közel kétszáz kutyát kellett mozgatni. Teresa Miller, amerikai tréner és csapata pedig másik 3 kutyát és azok dublőreit hozta a filmbe az Egyesült Államokból.

A fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux ünnepélyes szavakkal köszöntötte és hívta fel a színpadra a film alkotóit és szereplőit: Mundruczó Kornél rendező, Petrányi Viktória producer, Wéber Kata forgatókönyvíró, Rév Marcell operatőr, Psotta Zsófia, Zsótér Sándor főszereplők, Body, azaz Hagen a kutya és Teresa Ann Miller állat-koordinátor.
Mundruczó megköszönte, hogy ismételten itt lehet, és elismerését fejezte ki azoknak az embereknek, akik szervesen részt vettek a film készítésében, mint Balázs Gábor (hangmérnök), Ascher Goldschmidt (zeneszerző), Ágh Márton (látványtervező), Jancsó Dávid (vágó) és Halász Árpád (a több mint 200 kutyát felkészítő csapat vezetője).

Mundruczó nagyjátékfilmje egy kislány és kutyája történetét meséli el. A filmben egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni, ezért kutyák sokaságát teszik ki gazdáik. Hagen is hasonló sorsra jut, majd számos megpróbáltatás éri. Éhezik, sintérek próbálják befogni, verekedtetik, majd végül egy gyepmesteri telepen el akarják altatni. Végül társaival együtt fellázad az emberek ellen. A Budapest utcáin megindult vérengzést Lili próbálja megállítani.
A filmet a közönség feszült csöndben követte, helyenként sokkoló képek, máshol könnyekig ható érzelmek követik egymást. A professzionális látvány- és hangtechnika csak tovább erősítette a 200 kutya együttes mozgásának döbbenetes látványát a vásznon. A film végén az alkotók állva köszönték meg a közönség szűnni nem akaró tapsát. Psotta Zsófit és Mundruczó Kornélt folyamatosan körbevették az autogram-kérők és a filmhez gratulálók hada. A stáb tagjainak is bőven jutott az elismerő szavakból.

A produkciónak köszönhetően a filmben szereplő menhelyes kutyák 95%-a gazdára talált. A filmet a hazai közönség június 12-től láthatja a mozikban. Forrás: Beszédírók Kft.

Előzetes a Fehér isten című filmből



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online