Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Orbán Viktor ellentartott a szlovák kormányfőnek, és viszont

2014-03-27 18:10:23

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök meghúzták az utolsó csavarokat, majd beszédet mondtak a két országot összekötő új földgázvezeték összekapcsolása alkalmából a Gödöllőtől néhány kilométerre található szadai tranzitállomáson késő délután megrendezett ünnepségen.

Az új határátkelő utak építéséről szóló együttműködési megállapodás aláírását megelőzően a két miniszterelnök meghúzta a gázfolyosó-rendszer utolsó csavarjait. Előbb Robert Fico veselkedett neki a feladatnak, Orbán Viktor pedig ellentartott. Pár perccel később szerepet cseréltek, és a magyar kormányfő nehezedett rá a speciális szerszámra (képen).


A kelet-közép-európai észak-déli irányú gázfolyosó fontos részét képező földgázszállító rendszer összesen 111 kilométer hosszú. Ebből a magyarországi szakasz 92 kilométeres, aminek két végpontja Vecsés és Balassagyarmat. A 75 bar nyomású, átlagosan 18 méteres hosszúságú és 80 centiméteres átmérőjű szálakból álló csővezeték kétirányú: az előzetes elképzelés szerint északi szomszédunk felől évente 4 milliárd köbméter földgázt képes áramoltatni, míg Szlovákia felé ez a paraméter 1,6 milliárd köbméter/év. Amennyiben igény mutatkozik rá, a jövőben lesz lehetőség a kapacitás növelésére.

A rendezvényen – többek között – elhangzott, hogy a most összekapcsolt gázfolyosó révén új gázforrások (horvát és lengyelországi cseppfolyós földgáz, illetve palagáz) is elérhetővé válnak a régió piacai számára, így a 30 millió eurós Európai Uniós támogatásból megépített vezeték jelentősen hozzájárul Közép-Európa energetikai ellátásbiztonságának növeléséhez, az ellátási útvonalhálózat diverzifikálásához, valamint az egyoldalú gázfüggőség csökkentéséhez.
Hogy mikor? A tesztidőszak július 1-jén kezdődik, január elejétől pedig megkezdődhet a rendszer működése.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online