Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Indulhat a 7,3 milliárdos közpénz felélése

2014-02-06 10:48:10

A lokálpatrióta klubos képviselőtestületi többség idén is gondoskodott arról, hogy „átmenjen” a szavazáson a város idei költségvetésének határozati javaslata. A gödöllői önkormányzat 7,325 milliárd forintot tervez felhasználni 2014-ben, amihez ugyanennyi forrást rendel, vagyis a települési büdzsé kidolgozói ebben esztendőben nem számolnak hiánnyal. Ehhez azonban az is szükséges, hogy belső finanszírozású – döntően fejlesztési célú – költségvetési pénzmaradványként 800 millió forint segítse az egyensúly fenntartását.

A Gödöllő 2014-es költségvetésére vonatkozó rendeletet ma reggeli ülésükön fogadták el a helyi képviselőtestület tagjai. A szavazás során csak a polgármesterhez hű lokálpatrióta klubos képviselők (11 fő) nyomtak igen gombot. A Fidesz két városatyája nemmel voksolt, míg az MSZP és a Jobbik delegáltja tartózkodott.        

A kötelező feladatokkal kapcsolatos működési kiadások kevéssel haladják meg a 4,2 milliárd forintot, az önként vállalt feladatokhoz rendelt összeg nagyságrendje pedig közelíti a 176,3 millió forintot.
Felhalmozási (fejlesztés és felújítás) célra csaknem 2,9 milliárd forint juthat településünkön ebben az évben. Ebből az előirányzat-halmazból a legnagyobb tételt, mintegy 1,7 milliárd forintot a szennyvíztisztító telep korszerűsítésének második üteme jelenti, míg a városi sportuszoda projekt előkészítésére 402,5 millió forintot szánnak. Az utak felújítására 159,5 millió forintos keret áll rendelkezésre, járdaépítésre 50 millió forintot, a távhő-hálózat rekonstrukciójára 36,6 millió forintot, a külvárosi (Kornya Mihály utcai Baptista-imaház mögötti terület) skate park fejlesztésére 30 millió forintot, a Szabadság téri rendelőintézet épületének akadálymentesítésére 25 millió forintot különítettek el, fejlesztési tartalékként pedig 237,3 millió forinttal számolnak.

Mivel az állam február 28-ig előreláthatólag közel 4,5 milliárd forintot vállal át Gödöllő korábban felhalmozott adósságából, a konszolidációnak köszönhetően a tőketörlesztési- és kamat kiadások „csak” 42,7 millió forintos terhet rónak a helyi önkormányzatra 2014-ben.

A gödöllői büdzsé bevételi oldalát idén is jelentős mértékben táplálja a helyi adókból remélt csaknem 2,9 milliárd forintos anyagi forrás (ebből 2,25 milliárd forint iparűzési adó), aminek közel 80 százalékát a gödöllői gyógyszeripari cégek fizetik. A központi költségvetéstől kapott támogatás nem sokkal múlja felül az egymilliárd forintot, a fejlesztési célú, döntően európai uniós támogatási bevételekkel pedig 1,25 milliárd forintos nagyságrendben lehet kalkulálni.
Érdekes adata a gödöllői költségvetésnek az a 475,8 millió forintos összeg, amit – különböző jogcímeken – az iparűzési adóbevételének nagysága miatt nem kap meg a helyi közkassza az államtól.

A gödöllői költségvetéssel kapcsolatos vita során a számhalmazt alapvetően felforgató képviselői észrevétel, vélemény nem volt. A napirend lezárásaként Gémesi György polgármester úgy fogalmazott: izgalmas és jó évnek tekintünk elébe.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online