Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mire költötte a Gödöllői Sportszövetség az adófizetők pénzét?

2014-01-07 19:51:45

A Gödöllői Sportszövetség 2011. április 5-i megalakulása óta sem szakmai, sem pénzügyi beszámolót nem készített, amit a gödöllői önkormányzat tagjai megismerhettek volna. Egyebek mellett ez volt az oka, hogy a gödöllői képviselőtestület tavaly decemberi ülésén Vörös István önkormányzati képviselő interpellációt intézett Gémesi György polgármesterhez. A Fideszes városatya a Mire költötte a Sportszövetség az adófizetők pénzét? címet adta beadványának. Gémesi György válaszolt a képviselőnek, aki nem tartotta elfogadhatónak a városvezető sorait. A történet azonban ezzel nem ért véget.

Pecze Dániel alpolgármester, és cseppet sem mellékesen a – 2012-ben 4 millió forintos, 2013-ban pedig 5 millió forintos önkormányzati dotációban részesült – Gödöllői Szövetség a Sportért elnöke felháborodott azon, hogy szerinte Vörös István a gödöllői sportot politikai síkra tereli. S hogy ennek nyomatékot is adjon, átnyújtott egy tiltakozó levelet az interpelláció készítőjének, amit 28 helyi szakosztály képviselőjével aláíratott. Tegyük hozzá, a kézjegyek szinte mindegyike olyan szervezethez kötődik, amely kisebb-nagyobb összegű támogatásra számíthat a gödöllői költségvetésből évente.

A Pecze-féle levélben olyan mondat is szerepelt, hogy a független civil szervezet maradéktalanul elszámolt a 2012-es támogatással, amit egyébként az erre az évre vonatkozó zárszámadás is tartalmaz. Vörös István utánajárt, és azt állapíthatta meg, hogy a zárszámadásban valóban szerepelnek erre utaló mondatok.  Igaz, meglehetősen tömören megfogalmazva, mindössze pár sorban.
A Fideszes városatya ennek láttán döntött úgy, hogy megpróbál elmélyülni a részletekben, hátha kiderül, hogy mire költötte a Sportszövetség az adófizetők pénzét. Levelet írt dr. Nánási Éva címzetes főjegyzőnek és Pecze Dánielnek is, kérvén, engedjenek betekintést a 2012-es elszámolásba. Nánási Éva a költségvetési iroda vezetőjéhez irányította a képviselőt, Pecze nem válaszolt. Mit tapasztalt, amikor átnézhette a két évvel ezelőtti bizonylatokat? – kérdeztük Vörös Istvánt.

- Mielőtt a konkrét kérdésre válaszolnék, fontosnak tartom leszögezni: nem ez az egyetlen eset, amikor az általam közérdekből, közpénzek felhasználásáról és annak elszámolásáról felvetett kérdésre, hozzászólásra vagy interpellációra nem kaptam érdemi, elfogadható választ! Helyette többnyire kioktató, esetenként személyemet lejárató, fenyegető megjegyzésekkel tarkított, terjedelmes magyarázkodással kerülik meg a lényeget, konkrét számadatokat nélkülözve.

Az aktuális üggyel kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy interpellációm nem a Gödöllői Sportszövetség pénzügyi és működési elszámolására, hanem egyértelműen és kizárólag az önkormányzattól kapott közpénzek elszámolására vonatkozott. Felháborítónak tartom, hogy egy ilyen interpellációra – megnyugtató és tételes elszámolás helyett – az aláírókat is megtévesztő nyilatkozattal reagálnak.

Dr. Nánási Éva címzetes főjegyzőhöz írt kérelmemre a költségvetési iroda vezetőjének jelenlétében december 23-án lehetőséget kaptam arra, hogy betekintsek a Sportszövetség 2012. évi elszámolásába. A bizonylatok és a csatolt összesítő alapján megállapítottam, hogy a támogatásként kapott 4 millió forintból mintegy 3,4 millió forintot használtak fel, a fennmaradó 600 ezer forintnak a 2013. évre történő átvitelére engedélyt kértek és kaptak.
A bizonylatok összesítő listájában egy olyan, 500 ezer forintról szóló tétel szerepelt, amiről számlát nem találtam. Erről a jelenlévő költségvetési iroda vezetőjét tájékoztattam. A bizonylatok utazási, étkezési, sporteszköz és -felszerelés vásárlásokról és egyéb tételekről kerültek kiállításra. Annak azonban nem bukkantam a nyomára, hogy a fenti szolgáltatásokat, sporteszközöket, felszereléseket melyik szakosztály vette igénybe, illetve mely szakosztály részére osztották ki.

Sajnos, Pecze Dániel, a Sportszövetség elnöke erre vonatkozóan a mai napig nem adott lehetőséget, hogy ezen igazolásokat, bizonyítékokat megtekintsem. A tiltakozó nyilatkozat ellenére is kíváncsian várom a közpénzek felhasználásáról a pontos és tételes elszámolást, az egyes szakosztályok részéről az igénybevételekre vonatkozó igazolásokat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online