Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tilos petárdázni az év végi örömködésben

2013-12-27 09:26:23

A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletét kormányrendelet szabályozza. A Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársai az ünnepi időszakban fokozottan ellenőrzik a pirotechnikai termékek forgalmazását, birtoklását és felhasználását.

A Gödöllői Rendőrkapitányság illetékesei felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy:
• nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba (alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó, elkerített területen való használatra szánt tűzijátékok, beleértve a lakóépületek belsejében való használatra szánt tűzijátékokat) tartozó pirotechnikai termékek – a petárda kivételével – megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egyidejűleg összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, illetve a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
• nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba (alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő elkerített területen való használatra szánt tűzijátékok) tartozó tűzijáték termék – a petárda kivételével – megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egyidejűleg összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, valamint a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
• nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba (közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amik zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre) tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, illetőleg a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához.

A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Magánszemély petárdát továbbra sem használhat fel és nem is birtokolhat.  A szabálysértőkkel szemben az eljárásokat a hatóság soron kívül lefolytatja. A rendőrség az ellenőrzések során a jogsértőkkel szemben szabálysértési eljárás indít. A szabálysértés elkövetője 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A pirotechnikai terméket az eljárás során lefoglalják.

A rendőrség munkatársai kérik, hogy a fenti termékeket az előírásoknak megfelelően – a balesetek elkerülése érdekében – fokozott óvatossággal használják! Az állatbarátok pedig azt szeretnék elérni, hogy Gödöllőn is minél kevesebben éljenek az év végi örömittasság kifejezésének ezen eszközével!


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online