Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tilos petárdázni az év végi örömködésben

2013-12-27 09:26:23

A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletét kormányrendelet szabályozza. A Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársai az ünnepi időszakban fokozottan ellenőrzik a pirotechnikai termékek forgalmazását, birtoklását és felhasználását.

A Gödöllői Rendőrkapitányság illetékesei felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy:
• nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba (alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó, elkerített területen való használatra szánt tűzijátékok, beleértve a lakóépületek belsejében való használatra szánt tűzijátékokat) tartozó pirotechnikai termékek – a petárda kivételével – megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egyidejűleg összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, illetve a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
• nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba (alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő elkerített területen való használatra szánt tűzijátékok) tartozó tűzijáték termék – a petárda kivételével – megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egyidejűleg összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, valamint a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
• nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba (közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amik zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre) tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, illetőleg a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához.

A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Magánszemély petárdát továbbra sem használhat fel és nem is birtokolhat.  A szabálysértőkkel szemben az eljárásokat a hatóság soron kívül lefolytatja. A rendőrség az ellenőrzések során a jogsértőkkel szemben szabálysértési eljárás indít. A szabálysértés elkövetője 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A pirotechnikai terméket az eljárás során lefoglalják.

A rendőrség munkatársai kérik, hogy a fenti termékeket az előírásoknak megfelelően – a balesetek elkerülése érdekében – fokozott óvatossággal használják! Az állatbarátok pedig azt szeretnék elérni, hogy Gödöllőn is minél kevesebben éljenek az év végi örömittasság kifejezésének ezen eszközével!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online