Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A cigi ciki! Filmezz Szívvel!

2013-10-19 11:19:30

Miért kezdenek el egyre fiatalabb korban cigizni a fiatalok, amikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy a dohányzás szívbetegséget, stroke-t, rákot, korai elhalálozást okozhat?

Statisztikák azt mutatják, hogy 10 dohányosból 8 már 18 éves kora alatt elkezd cigizni. Hazánkban a 7-10. osztályos (kvázi 13-16 éves) fiataloknak 70,7%-a már próbálkozott dohányzással és több mint egyharmaduk (33,5%) legalább havi rendszerességgel jelenleg is dohányzik. Azok közül, akik már kipróbálták a dohányzást, 17,7% jelezte, hogy 10 éves kora előtt dohányzott először. A fiúk és lányok között, valamint Budapest, az egyéb városok és a falvak régiói között nincsen matematikailag kimutatható különbség.
A fiatal korban elkezdett dohányzás azonnal csökkenti a teljesítményszintet, növeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint károsítja az ereket, az agyat, a vesét, a tüdőt, végeredményben valamennyi szervünket. Korábban ráncosodik az arc a szem és a száj körül, a fogak elszíneződhetnek. A haj oxigén ellátását hátráltatja, így az élettelen lesz, ráadásul, a dohányfüst szagot hagy rajta, akár a bőrön vagy a ruhán.

A Filmezz Szívvel! kampány arca Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó

Az alkalmi vagy a passzív (más által kifújt cigarettafüst belégzése) dohányzás is káros, hiszen a nikotin összehúzza az ereket, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Különösen a tizenévesek és a gyerekek vannak veszélyben, ha rendszeresen „kell” cigarettafüstöt belélegezniük, például amikor egyik vagy mindkét szülő dohányzik.

Többek közt erre a témára szeretné felhívni a figyelmet, inspirálni és egy egészséges életmód felé terelni a jövő generációját a Filmezz Szívvel! tudományos videópályázat, amit ökoiskolák 12-16 éves – akár gödöllői – diákjai számára írtak ki. A részvétel ingyenes, sőt, a diákok iskolájuk számára akár 800 ezer forintot, saját maguk számára pedig egy-egy táblagépet nyerhetnek.


Bővebb információ az msms.hu oldalon található a szív-és érrendszer védelméről és a pályázatról, amire november 15-ig lehet regisztrálni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online