Vissza normál nézetbe Nyomtatás

SZIE-tanévnyitó: először rektori köszöntő nélkül

2013-09-09 13:41:21

Szeptember 9-én, a délelőtti órákban megnyitották a 2000 januárjától Szent István Egyetem (SZIE) néven működő gödöllői központú felsőoktatási intézmény tizennegyedik tanévét. Először fordult elő a SZIE történetében, hogy az egyetem vezetése nevében nem rektor, hanem ideiglenes intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket az aulában.

A Szent István Egyetem Szenátusának tagjai és a meghívott vendégek jelenlétében lezajlott ünnepségen elsőként Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti-, társadalmi- és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kapott szót, majd dr. Tőzsér János egyetemi tanár, ideiglenes intézményvezető (felső kép) köszöntötte az egybegyűlteket, akik az egyetemváros zsúfolásig telt aulájában kísérték figyelemmel a tanévnyitó rendezvényen történteket.
Tőzsér János beszédében utalt arra, hogy a négy egyetemi- és három főiskolai karon mintegy 15 ezer hallgatót képző felsőoktatási intézményben folyó szakmai munka példaértékű, a SZIE kötelékében oktatók 70 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal. Tőzsér azt is kiemelte, jól választottak azok a fiatalok, aki a gödöllői központú universitas valamelyik szakán folytatják tanulmányaikat, mert a SZIE a 7. helyet foglalja el a 167 magyarországi felsőoktatási intézmény eredményességi rangsorában.


A nyitóbeszéd és a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete tagjainak (alsó kép) zenei műsorszáma után esküt tettek az elsőéves hallgatók (középső kép) és beiktatták a doktoranduszokat. Ezen kívül átadták a Köztársasági ösztöndíjakat, a Szent István Egyetem Kiváló Sportolója kitüntetést, valamint a Kosáry Domokos-díjat. Ez utóbbi elismerést idén ketten érdemelték ki: posztumusz dr. Walleshausen Gyula (1923-2010) történész, nyugalmazott könyvtári főigazgató, akinek fia vette át a díjat, valamint dr. Solti László, a Szent István Egyetem korábbi, eddigi utolsó rektora.


Fontos részét képezte a tanévnyitónak a Pest Megyei Önkormányzattal kötött stratégiai együttműködési megállapodás aláírása. A dokumentumot Tőzsér János és Szűcs Lajos, a megyei önkormányzat elnöke látták el kézjegyükkel. Az esemény zárásaként megnyitották a Kosáry Domokos születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítást, és megkoszorúzták az egyetemi könyv- és levéltár névadójának emléktábláját.
Egy mondatban megemlékeztek arról is, hogy szinte napra pontosan 30 évvel ezelőtt, 1983. szeptember 5-én avatták fel az aulában Amerigo Tot: A mag apoteózisa című monumentális, bronzból készült térplasztikát.

Az intézmény honlapján közzétettek szerint, a Szent István Egyetem a most induló, 2013/2014-es tanévre 3.001 hallgatót vett fel, közülük állami ösztöndíjjal támogatott képzésben 2.250-en (75%) vehetnek részt. Alap- és osztatlan képzésre 1.563-an, mesterképzésre 764-en jutottak be. A gödöllői fakultások közül a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 1.019, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar 672, a Gépészmérnöki Kar 416 beiratkozóval indítja képzését. Az Állatorvos-tudományi Kar 151, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar 294, az Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar 190, a Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar 259 jelentkezőt vett fel. Az adatok nem tartalmazzák a pótfelvételi révén a SZIE karainak képzésére bejutott, mintegy 300 főre tehető hallgatói kört.


Ami a rektorkérdést illeti, heteken belül eldőlhet, hogy ki irányítja majd a Szent István Egyetemet. Az első pályázati fordulót eredménytelennek nyilvánították. Történt ez annak ellenére, hogy a két kandidáló közül csak egy adott be érvényes pályázatot, vagyis: az illetékesek dönthettek volna a kérdésben.  Nem tették.
A második fordulóra már csak a mostani, ideiglenes intézményvezető, Tőzsér János juttatta el vezetési elképzeléseit tartalmazó programját, amit szeptember 10-én ismertet az egyetem nyilvánossága előtt. Az abban foglaltakról értesülésünk szerint szeptember 11-én értekezik a Szent István Egyetem Szenátusa. Amennyiben a testület tagjainak legalább 40 százaléka támogató álláspontra helyezkedik – amire jó esély mutatkozik –, úgy Tőzsér János válhat a tisztségből június utolsó napjával távozott dr. Solti László utódjává.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online