Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Zöldség, gyümölcs télire: eltevés természetesen és klímatudatosan

2013-09-02 10:28:00

Sokan vagyunk, akik a nyár gyümölcs-zöldség áldását szívesen használjuk arra, hogy egészséges, sok vitamint tartalmazó táplálékkal gondoskodjunk családunkról a hideg időszakban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a nagy feladatnak! Az egészségért tenni is kell, például azzal, hogy elfelejtkezünk a konzerválószerekről, élelmiszerszínezékekről és egyéb haszontalan hozzávalókról. Gáll Veronika és Vadovics Edina, a gödöllői GreenDependent Egyesület tagjainak hasznos tanácsai.

Elöljáróban néhány fontos szempont. A tartósítás egyik alapszabálya, hogy csak friss, egészséges terményt szabad feldolgozni, szedés után a lehető leghamarabb. Nem csak energiatakarékossági okokból nem ajánlott a fagyasztás, mint tartósítási módszer, hanem mert az így tároltak hétről-hétre sokat veszítenek értékükből. A kamra legyen minél hűvösebb, és szellőzzön jól. Lehetőleg zárt üvegekben tároljuk a gabonaféléket, szárított fűszereket és gyógynövényeket, babot, lencsét, mákot is. Az üvegeket pontosan címkézzük fel, mert később nehéz visszaemlékezni a részletekre. A zsizsik és a moly ellen hatásos a babérlevél vagy a gilisztaűző varádics, illatosításra és hangyariasztásra pedig tökéletes a levendula, kakukkfű, menta szárított csokra. A kamra feltöltésekor először a környékbeli termelőknél vagy piacon nézzünk körül!

Befőzés

A gyümölcsöknek élettani szempontból fontos szerepe van, a gyümölcscukor kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, és igen magas vitamintartalma és ásványianyag-tartalma sem csökken sokat a tartósítás során.
Ha betartjuk a befőzés alapszabályait, tartósítószer nélkül sem fognak megromlani a lekvárok, befőttek, zöldségfélék (lecsó, padlizsánkrém), ivólevek és rostos gyümölcslevek:

• befőttek, lekvárok tartósítására ne használjunk cukrot, mert eltömíti és hizlalja a szervezetet, növeli a feledékenységet,

• savanyúságok eltevéséhez, zöldségfélék befőzéséhez ne alkalmazzunk ételecetet, mert elpusztítja a vörösvértesteket, ezért elősegíti a vérszegénységet. Helyettesíteni tudjuk citromlével, rebarbara lével,

• a szalicil gyógyszer, folyamatosan és közvetlenül az élelmiszerbe jutva bélvérzést okoz. Ha tartósítószerként használjuk, az üveget fedő két réteg celofán közé tegyük a szalicilt vagy a nátrium-benzoátot,

• a siker érdekében csak hagyományos celofánpapírt használjunk, ami cellulózból készült, és nem tartalmaz műanyagot,

• a gyümölcsöket mézzel, vagy édesítőszer nélkül főzzük,

• ha édesebben szeretjük a lekvárt, télen fogyasztáskor tegyünk hozzá kívánság szerint mézet,

• az üvegek legyenek tiszták: mossuk ki őket meleg, mosószeres vízzel, majd öblítsük;

• fertőtlenítsük az üvegek belsejét, amíg fő a befőzendő: tartsuk a gőz fölé őket 2-3 percig,

• töltéskor az üvegek ne csak tiszták, hanem szárazak is legyenek, de ne használjunk törlőruhát, mert az is fertőzés forrása lehet,

• az üvegek légmentes lezárása a tartósítás legfontosabb művelete: zárás után fordítsuk lefelé az üvegeket egy kis időre, hogy a tetejük legyen alul,

• a lezárt, meleg üvegeket száraz gőzben (paplan alatt) tartsuk és a lehető leglassabban hagyjuk kihűlni.


Klímabarát befőtt recept

• az üvegeket töltsük meg a gyümölccsel és semmi mással (még vízzel sem), majd erősen csavarjuk rá a fedőt,

• állítsuk az üvegeket a kuktába, és tegyünk alá 3 ujjnyi vizet, majd fedjük le a kuktát és sípolástól számítva 15 percet főzzük,

• az így készült üvegek a kamrában egy évig egészen biztosan elállnak.

Sóval tartósíthatjuk a petrezselyem zöldet, a vegetának valót és a darált pritamin paprikát

• Vegeta készítése: sárgarépa, hagyma, zellergumó, magvalt paprika fél-fél kilogrammját, valamint tetszés szerint 20-20 dkg paradicsomot, karfiolt vagy karalábét és egy nagy csokor petrezselyem zöldet reszeljünk le és keverjük össze fél kg tengeri sóval. Néhány napos pihentetés után töltsük kisméretű csavaros üvegekbe.

• Paprika-lekvár készítése: az alaposan megmosott és kimagozott pritamin paprikát húsdarálón daráljuk le. 1 kg nyers paprikához 40 dkg sót adagoljunk. Egy nagy lábasban első forrásig melegítsük fel a paprika-lekvárt, majd kis csavaros üvegekbe adagoljuk. A sóval tartósított élelmiszereket felbontás után tartsuk hűtőben.

További hasznos ötletek és receptek
A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmeiről a Tudatos Vásárló Magazin 9. számában lehet bővebben olvasni (letölthető a tudatosvasarlo.hu oldalról). Az aszalásról, nyers termények tárolásáról, gyógy-és fűszernövények szárításáról a www.kislabnyom.hu/kislabnyom-tippek oldalon találhatók tippek. Továbbá: www.bokorkatalin.hu, www.zoldkoznapok.hu/kamra.php


Az Invitel IP TV és Digitális kábeltévé előfizetéseivel HD minőségben is élvezheti a TV csatornák műsorait.

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online