Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Energia-hatékony épületeket keresnek

2013-06-18 18:53:43

„Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!” címmel kampány kezdődött Magyarországon és az Európai Unió további kilenc tagországában. A kampány legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony – avagy közel nulla – energiaigényű épületekről minden érdeklődő számára.

A klímaváltozással és a növekvő energiakiadásokkal kapcsolatos aggodalom az egész világon hatással van az építészeti szabványok folyamatos szigorítására. Ezzel párhuzamosan az épülettulajdonosok elvárásai is nőnek, egyre többen szeretnének szabványon felüli épületekben lakni és dolgozni. Ennek megfelelően az Európai Unió országaiban 2021-től már csak ilyen lakóházak építését fogják a hatóságok engedélyezni az Épületenergetikai Irányelv (2010/31/EU) alapján (közintézményekre már 2019-től érvényben lesz az új szabvány).

A „Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!” kampány keretében a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet és szakmai partnerei első lépésként egy hiánypótló adatbázisba összegyűjtik, hogy hol és milyen energia-hatékony épületek vannak Magyarországon. Ilyen adatok elengedhetetlenek a szakmai anyagok, a szabványok, és végül a vonatkozó törvények megfelelő kidolgozásához.
A projekt keretében, 2013 és 2014 őszén új és felújított lakóházakat, középületeket tesznek látogathatóvá, nyitnak meg a tulajdonosok, épületet használók, valamint a közreműködő szakemberek segítségével, hogy minél többen láthassák, miként épülnek és működnek az energia-hatékony épületek.

Ezért a GreenDependent Intézet és partnerei kérnek mindenkit, ha ilyen (például: A+ kategóriás ház, passzív ház) épületben él vagy dolgozik, ilyen épületet tervezett, építtetett, esetleg ilyen épületben laknak, dolgoznak ismerősei, ossza meg az épület adatait ezen az oldalon keresztül! Fontos tudni, hogy az információ megosztása nem jelenti azt, hogy az épületet később mindenképp meg kell nyitni látogatók előtt, erről a tulajdonosok és használók később dönthetnek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Magasépítési Tanszéke (MET), a Magyar Passzívház Szövetsége (MAPASZ) és a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) együttműködésével megvalósuló projektről bővebb leírás található ezen az elérhetőségen is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online