Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kizárt, hogy elhunyt személy és testvér-, vagy ikerpár a város díszpolgára legyen

2013-05-30 09:15:26

Ismét aktuálissá vált a Gödöllő Díszpolgára címre alkalmasnak ítélt személy(ek) jelölése. A város legrangosabb kitüntetését – egy-egy kivételtől eltekintve – az augusztus 20-i ünnepi program részeként adják át. Évente csak egy személyt illethet meg a titulus. Kizárólag élő személyt.

Május 16-i ülésükön a gödöllői képviselőtestület tagjainak többsége (11 igen szavazat, 2 tartózkodás) elfogadta azt a javaslatot, hogy elhunyt személy ne kaphassa meg posztumusz a Gödöllő Díszpolgára kitüntetést. A véleménymegosztó korlátozás nem számít egyedinek az 1996-ban újjáélesztett elismerő cím történetében, hiszen tavaly márciusban a vonatkozó önkormányzati rendeletben visszaállították azt a kitételt, miszerint: a díszpolgári titulus évente csak egy személynek adományozható.

Tudni kell, hogy a díszpolgári cím azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek adható, akik maradandót alkottak a város gazdasági, társadalmi, tudományos, vagy művészeti életében, egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az emberi civilizáció, a kultúra, a művészet ügyét, hozzájárulva a város tekintélyének gyarapításához, jó hírnevének növeléséhez.

Hogy milyen privilégiumokkal jár, ha valaki Gödöllő Díszpolgára? Kap egy díszoklevelet és egy, a település címerével ékesített arany pecsétgyűrűt. Meg kell őt hívni a képviselőtestület üléseire, a városi ünnepségekre, társadalmi eseményekre, illetve a város által szervezett kulturális programokra, rendezvényekre. Ezen kívül, idén májustól további kedvezmény is jár a kitüntetettnek: térítésmentesen használhatja a város díjfizető zónáiban a felszíni parkolót.

Elismerésre méltónak tartott jelöltre – írásban benyújtott, részletes indoklással – idén is bárki tehet javaslatot. Az ajánlásokat június 13-án, csütörtökön 12 óráig lehet eljuttatni a polgármesteri hivatal polgármesteri kabinetirodájára (levélben: 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7, emailben: kovacs.reka@godollo.hu).

A Gödöllő Díszpolgára címet az elmúlt évben Oszvald Marika vette át, a korábbi díjazottak névsora itt érhető el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online