Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Közel 94 millióra rúg a szállodacég tavalyi vesztesége, távozik a vezérigazgató

2013-05-17 08:43:40

Hat önkormányzati alapítású vagy tulajdonú gödöllői gazdasági társaság közül három veszteséggel zárta a 2012-es évet. A legmagasabb összegű negatívumot az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. halmozta fel (93,8 millió forint), míg a legtöbb nyereséget (6,7 millió forint) a Piac Kft. produkálta tavaly. Három cég vezetőjének egyhavi jutalmat szavazott meg a képviselőtestület tagjainak többsége.

Ahhoz képest, hogy 2011-ben még 151 millió forintos látszólagos veszteséget termelt a tavaly 434,2 millió forintos közhasznú célú önkormányzati támogatásban részesített VÜSZI Kft., a 2012-es évet közel 11,2 millió forintos adózás előtti – szoftver- és hardver háttér fejlesztésre fordítható – nyereséggel zárta a társaság. A városgondnoknak tekinthető cég elmúlt évi gazdálkodásáról szóló beszámolót az április 1-jétől igazgatóként ténykedő dr. Lantai Csaba terjesztette a gödöllői képviselőtestület tagjai elé, de a beszámolási időszak felelős vezetőjeként a korábbi, időközben nyugdíjba vonult direktor, Bokor Árpád is nevét adta a dokumentációhoz.

A számhalmazból kitűnik, hogy a VÜSZI Kft. a tavalyi évre vonatkozó pozitív gazdálkodását  a csaknem 25,3 millió forintos nyereséget eredményező vállalkozási tevékenységének köszönheti, mivel a közhasznú feladatok ellátása során kis híján 14 millió forintos veszteséget produkált a társaság.

A temetőfenntartáson 2012-ben 10,8 millió forintot bukott a VÜSZI, míg a sportcentrum üzemeltetése 6 millió forintos, a repülőtéré pedig 4,4 millió forintos veszteséget termelt. Nem rentábilis üzlet a nyilvános WC működtetése (- 450 ezer forint), valamint a mezőkövesdi üdültetés sem (- 500 ezer forint). Az áthúzódó elszámolások miatt az egyetemi strand üzemeltetése is elvitt 952 ezer forintot, úgy, hogy forráshiány miatt a társaság tavaly már ki sem nyitotta a település egyetlen szabadtéri vizes objektumát.

Új vezére lesz az Erzsébet királyné Szállodát működtető cégnek
Kirívóan magasnak tekinthető, 93,8 millió forintos veszteségről árulkodik a közpénzből létesített Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. tavalyi gazdálkodása. A negatívum – amellett, hogy az alaptevékenységhez kötődő bevételek csökkentek – az önkormányzatnak fizetendő (erre az évre mesterségesen csökkentett) bérleti díj tetemes mértékére vezethető vissza.
Egy helyszíni kiosztású előterjesztésből derült ki, hogy Varga Zsolt, a társaság vezérigazgatója június 30-ával távozik tisztségéből. Érdeklődésünkre elmondta, hogy jobb lehetőséghez jutott a Tisza-tó partján. Varga 2008 márciusától vezette a belvárosi szállodát, egy ideig saját vállalkozása, a Hotel Expert Kft. ügyvezetőjeként. A cégtől korábban 34,5 millió forintot követelt az önkormányzati tulajdonú G-Magistratus Zrt., ám az összeget, megtérülésének bizonytalanságára hivatkozva, 100 %-os értékvesztésként számolták el. A távozó igazgató helyére pályázati úton keresnek utódot, a kandidálók június 10-ig jelentkezhetnek.

Veszteséges 2012-es évet tudhat maga mögött a Művészetek Háza és a Kalória is
A gödöllői közétkeztetés saját bevallása szerint minőséget szem előtt tartó vezető vállalkozása, a 13 millió forintos dologi- és jövedelemfejlesztést végrehajtott Kalória Kft. ugyancsak – összegszerűen csaknem 8,4 millió forintos – veszteséggel zárta a 2012-es esztendőt. Miként az 1.740 rendezvényt lebonyolított és 200 ezer látogatót fogadott Művészetek Háza is negatívumot termelt tavaly, aminek mértéke kevéssel meghaladta a 10 millió forintot. Ennek oka nem a pazarló gazdálkodásban, hanem a pályázati pénzek elszámolásának időbeli eltolódásában, illetve a le nem vonható általános forgalmi adó megnövekedett mértékében keresendő.

Az érem másik oldalán szereplő önkormányzati alapítású gödöllői gazdasági társaságok közül a Piac Kft. – a városi költségvetésbe befizetett 8 millió forintos osztalék felett – 6,7 millió forintos, felújításokra felhasználható nyereséggel teljesítette az elmúlt esztendőt, míg a Távhő Kft. 1,6 millió forintos, eredménytartalékba helyezendő pozitívumra tett szert.

Egyhavi jutalmat kapott az igazgatók fele
Leszámítva a G-Magistratus Zrt., a VÜSZI és a Kalória igazgatóját, a többi direktornak egyhavi jutalmat szavazott meg a képviselőtestület tagjainak többsége. Kovács Balázs (Művészetek Háza) 436.400 forintos, Geiger Tibor (Távhő Kft.) 414 ezer forintos, Vilhelm Ferenc 345.500 forintos bruttó különpénzre tarthat igényt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online