Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Közel 94 millióra rúg a szállodacég tavalyi vesztesége, távozik a vezérigazgató

2013-05-17 08:43:40

Hat önkormányzati alapítású vagy tulajdonú gödöllői gazdasági társaság közül három veszteséggel zárta a 2012-es évet. A legmagasabb összegű negatívumot az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. halmozta fel (93,8 millió forint), míg a legtöbb nyereséget (6,7 millió forint) a Piac Kft. produkálta tavaly. Három cég vezetőjének egyhavi jutalmat szavazott meg a képviselőtestület tagjainak többsége.

Ahhoz képest, hogy 2011-ben még 151 millió forintos látszólagos veszteséget termelt a tavaly 434,2 millió forintos közhasznú célú önkormányzati támogatásban részesített VÜSZI Kft., a 2012-es évet közel 11,2 millió forintos adózás előtti – szoftver- és hardver háttér fejlesztésre fordítható – nyereséggel zárta a társaság. A városgondnoknak tekinthető cég elmúlt évi gazdálkodásáról szóló beszámolót az április 1-jétől igazgatóként ténykedő dr. Lantai Csaba terjesztette a gödöllői képviselőtestület tagjai elé, de a beszámolási időszak felelős vezetőjeként a korábbi, időközben nyugdíjba vonult direktor, Bokor Árpád is nevét adta a dokumentációhoz.

A számhalmazból kitűnik, hogy a VÜSZI Kft. a tavalyi évre vonatkozó pozitív gazdálkodását  a csaknem 25,3 millió forintos nyereséget eredményező vállalkozási tevékenységének köszönheti, mivel a közhasznú feladatok ellátása során kis híján 14 millió forintos veszteséget produkált a társaság.

A temetőfenntartáson 2012-ben 10,8 millió forintot bukott a VÜSZI, míg a sportcentrum üzemeltetése 6 millió forintos, a repülőtéré pedig 4,4 millió forintos veszteséget termelt. Nem rentábilis üzlet a nyilvános WC működtetése (- 450 ezer forint), valamint a mezőkövesdi üdültetés sem (- 500 ezer forint). Az áthúzódó elszámolások miatt az egyetemi strand üzemeltetése is elvitt 952 ezer forintot, úgy, hogy forráshiány miatt a társaság tavaly már ki sem nyitotta a település egyetlen szabadtéri vizes objektumát.

Új vezére lesz az Erzsébet királyné Szállodát működtető cégnek
Kirívóan magasnak tekinthető, 93,8 millió forintos veszteségről árulkodik a közpénzből létesített Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. tavalyi gazdálkodása. A negatívum – amellett, hogy az alaptevékenységhez kötődő bevételek csökkentek – az önkormányzatnak fizetendő (erre az évre mesterségesen csökkentett) bérleti díj tetemes mértékére vezethető vissza.
Egy helyszíni kiosztású előterjesztésből derült ki, hogy Varga Zsolt, a társaság vezérigazgatója június 30-ával távozik tisztségéből. Érdeklődésünkre elmondta, hogy jobb lehetőséghez jutott a Tisza-tó partján. Varga 2008 márciusától vezette a belvárosi szállodát, egy ideig saját vállalkozása, a Hotel Expert Kft. ügyvezetőjeként. A cégtől korábban 34,5 millió forintot követelt az önkormányzati tulajdonú G-Magistratus Zrt., ám az összeget, megtérülésének bizonytalanságára hivatkozva, 100 %-os értékvesztésként számolták el. A távozó igazgató helyére pályázati úton keresnek utódot, a kandidálók június 10-ig jelentkezhetnek.

Veszteséges 2012-es évet tudhat maga mögött a Művészetek Háza és a Kalória is
A gödöllői közétkeztetés saját bevallása szerint minőséget szem előtt tartó vezető vállalkozása, a 13 millió forintos dologi- és jövedelemfejlesztést végrehajtott Kalória Kft. ugyancsak – összegszerűen csaknem 8,4 millió forintos – veszteséggel zárta a 2012-es esztendőt. Miként az 1.740 rendezvényt lebonyolított és 200 ezer látogatót fogadott Művészetek Háza is negatívumot termelt tavaly, aminek mértéke kevéssel meghaladta a 10 millió forintot. Ennek oka nem a pazarló gazdálkodásban, hanem a pályázati pénzek elszámolásának időbeli eltolódásában, illetve a le nem vonható általános forgalmi adó megnövekedett mértékében keresendő.

Az érem másik oldalán szereplő önkormányzati alapítású gödöllői gazdasági társaságok közül a Piac Kft. – a városi költségvetésbe befizetett 8 millió forintos osztalék felett – 6,7 millió forintos, felújításokra felhasználható nyereséggel teljesítette az elmúlt esztendőt, míg a Távhő Kft. 1,6 millió forintos, eredménytartalékba helyezendő pozitívumra tett szert.

Egyhavi jutalmat kapott az igazgatók fele
Leszámítva a G-Magistratus Zrt., a VÜSZI és a Kalória igazgatóját, a többi direktornak egyhavi jutalmat szavazott meg a képviselőtestület tagjainak többsége. Kovács Balázs (Művészetek Háza) 436.400 forintos, Geiger Tibor (Távhő Kft.) 414 ezer forintos, Vilhelm Ferenc 345.500 forintos bruttó különpénzre tarthat igényt.


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online