Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megnyílt a cserkészkiállítás a Királyi váróban

2013-04-28 09:01:07

Hetedhét országból címmel időszaki emlékkiállítás nyílt a Gödöllői Városi Múzeum égisze alá tartozó Királyi váróban a gödöllői Jamboree 80. évfordulója alkalmából. A számos különlegességet felvonultató tárlat december 31-ig, szerdától vasárnapig 10 és 16 óra között tekinthető meg.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1933. augusztus 2-a és 15-e között 54 nemzet cserkészei táboroztak a IV. Jamboree alkalmával Gödöllőn. A résztvevők száma a küldöttségi tagokkal, a Nemzetközi Iroda képviselőivel, a vendég- és a segédtábor lakóival együtt 26.231 fő volt. Rajtuk kívül naponta körülbelül 30 ezer látogató járt a jamboree és a település területén.

A cserkészek, a hivatalos vendégek és a látogatók számára kellett megteremteni azt az infrastruktúrát, ami lehetővé tette a tábor helyszínei közötti közlekedést, az étkezést, a tisztálkodást, a szórakozást, a mindennapi kommunikációt egymással és a nagyvilággal. A szükséges építőanyagokat, műszaki berendezéseket és az építéshez szükséges szakemberek nagy részét a katonaság, a vasút, a posta kölcsönként biztosította.

A világtábor gazdasági és technikai feltételeinek szervezése 1931-ben elkezdődött. A Magyar Cserkészszövetség a IV. Jamboree táborparancsnokául gróf Teleki Pál tiszteletbeli főcserkészt választotta. Helyettesei dr. Sík Sándor és dr. Papp Antal lettek. Teleki Pál a tábor vezérkari főnökének vitéz Kisbarnaki Ferencet kérte fel. A különböző helyszínek behálózták Gödöllő területét.


A kiállításban a műszaki építés, a tábori főposta, az Üzletváros, a híradós központ, a repülő tábor különlegességeit, valamint a szervezéshez és lebonyolításhoz kapcsolódó dokumentumokat mutatják be. A különlegességek között látható egy Méray- féle oldalkocsis motorkerékpár, mert a távolságok miatt a szervezőknek járművekre is szükségük volt a tábor területén. Összegyűjtöttük a Rotter Lajos mérnök, repülő cserkész Jamboree-ra készített híres Karakán vitorlázó repülőgép megmaradt darabjait. A kiállításban látható a tábor főpostája, korabeli távíró berendezéssel, telefonközpontokkal. A tábori élethez kapcsolódó tárgyak között megtekinthető gróf Teleki Pál táborparancsnok monogramos tábori ágya. Az ágy most látható először, hiszen a Teleki-család ajándékaként a közelmúltban került haza Magyarországra, a Gödöllői Városi Múzeumba.

A tárlaton több száz digitális fénykép és korabeli filmhíradó kelti életre a IV. Jamboree lakóit és vendégeit. A fényképekből készített CD segítségével a látogatók otthon is sétálhatnak az 1933-as világtábor helyszínei között. Dr. Czeglédi Noémi történész


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online