Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért ódzkodnak nemet mondani a nők?

2013-04-15 12:41:33

Az egészség az életműködés zavartalanságát, a szervek betegség nélküli állapotát jelenti. Felmerül azonban a kérdés: elég-e ennyi? Nem. Ennél többre van szükség. Jó testi erőnlétre, edzettségre, fizikai-szellemi harmóniára, vagyis jó közérzetre. A fittség ugyanis a szervezet megemelkedett működési szintje, egy olyan pszichés-fizikai állapot, ami magában foglalja az egészséget, az általános, jó közérzetet és a minőségi életet egyaránt.

A városunkban, a Szent Imre és a Kossuth Lajos utca sarkán, február végén megnyílt Curves Női Fitnesz Klub az elmúlt egy hónapban reprezentatív felmérést végzett a 15-75 éves korosztályba tartozó hölgyek fittségi állapotáról.
- Érdekes és elgondolkodtató megállapításokra és eredményekre jutottunk, pedig „csak” klubtagokat igyekeztünk szervezni – mondta el érdeklődésünkre Málnási Csizmadia Éva, a gödöllői klub vezetője. Egy hónap alatt 820 hölgyet hívtunk meg ingyenes fittségi állapotfelmérésre személyesen, vagy telefonon. A meghívottak kétharmad része nem jelent meg a telefonon kétszer is egyeztetett időpontban. A félórás állapotfelmérésen egy hónap alatt 315 fő vett részt.

A kérdőív segítségével az egészségi állapot több szempontja mérhető fel, valamint az étkezési- és szenvedélyszokásokról – mint, például, a dohányzás – is képet ad a teszt. Örömteli, hogy a dohányosok aránya 14 százalék volt, túlsúlyosnak viszont a felmértek 63 százaléka tartotta magát. Ezen kívül testsúly-, körméretek- és testzsír-százalék mérés is történt, amit a klubtagoknál havonta megismételnek, hogy lássák a kitűzött egyéni célok elérésének eredményét.


Bár a testtömeg meghatározására a testsúly szolgál, mégis fontosabb tudni, hogy a testtömeg mekkora arányban áll zsírból. A testzsír-százalék a zsírszövet aránya a teljes testtömeghez viszonyítva. Az OMRON Healthcare táblázata alapján a gödöllői Curves-klubban górcső alá vett hölgyek a következő, kifejezetten aggasztónak mondható eredménysort produkálták: legkiválóbb 2%, kitűnő 2%, jó 8%, megfelelő 17%, rossz 58%, nagy rossz 13%.

- Az adatok nem csak az egyén, de a társadalom és a nemzetgazdaság jövőjét illetően is lesújtóak – summázta a felmérés eredményét Málnási Csizmadia Éva. - Lehet szidni az egészségügyet és minden rajtunk kívül álló hatást. De előbb tegyük fel a kérdést: mi, magunk megteszünk-e mindent a saját egészségünk, fittségünk érdekében? Mozdulunk-e? Vagy, csak várjuk a külső segítséget és egy szem tablettával megoldjuk a pillanatnyi problémánkat? Anélkül, hogy az okokat szüntetnénk meg, vagy megelőznénk a bajokat. Elkeserítő tapasztalat volt a beszélgetések során, hogy miután többnyire mindenki tisztában van saját egészségi, fittségi hiányosságaival, mégis mennyi kifogást képes találni, hogy miért ne változtasson az életmódján. A leggyakoribb hivatkozás a pénz és az idő. Kétlem, hogy valóban ezeken múlik a döntés…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online