Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Retusálás előtti fázisban van Zichy Mihály monumentális alkotása

2013-04-15 17:12:00

Javában zajlik, és előreláthatólag az idei év végére befejeződik Zichy Mihály különleges művészettörténeti és történelmi értékű olajfestményének, az Erzsébet királyné Deák Ferenc ravatalánál című alkotásnak a restaurálása. Az aprólékos munka jelentősebb fázisairól a sajtó képviselőit is tájékoztatják. Ma délelőtt a Magyar Nemzeti Galériában a festmény retusálás előtti állapotát mutatták be.

Idestova egy esztendeje, napra pontosan 2012. május 17-én feszítették vakkeretre a hatalmas, mintegy 5 méter magas és 3 és fél méter széles vászonképet. Az elmúlt hónapokban a szakemberek olyan állapotba hozták a monumentális alkotást, hogy az konzerválva, felületén kipótolt, tömített állapotban várja a végső esztétikai helyreállítást. Gödölle Mátyás történész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának munkatársa, valamint Csanda Jenő, Kontur Kata és Bernád István restaurátorok a retusálás előtti fázisban árultak el szakmai részletek az 1877-ben készült olajképről.

A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő műkincset – teljes, várhatóan ez év végéig megvalósuló – restaurálását követően a Gödöllői Királyi Kastélyban állítják ki. A terv szerint méltó helyre kerül majd, hiszen az állandó kiállításon, a Habsburg-galéria bevezető termében kap helyet.

Hogy a restaurálási folyamat elindulhasson, nagy szükség volt arra az összesen több mint 2 millió forintos pályázati támogatásra, amit a gödöllői kastélyt működtető gazdasági társaság az elmúlt két évben nyert el a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiumától. A munka teljes befejezése, és a festmény elpusztult díszkeretének pótlása ezt követően további forrásokból történhet meg. Várhatóan a jövő év első felében.


A kép keletkezésének és sorsának története

Deák Ferenc, a „haza bölcse” 1876 januárjában halt meg. Holttestét a Magyar Tudományos Akadémia földszinti előcsarnokában ravatalozták fel. Temetése előtt három nappal megjelent Erzsébet királyné a ravatalnál, ahol egy koszorút helyezett el, és térdre ereszkedve imádkozott. Két olyan ember találkozott itt, aki a Habsburgok és a magyarok történelmi kiegyezésében jelentős szerepet játszott. Az esemény hírét rögtön felkapta a sajtó, másnap arról cikkeztek az újságok, hogy ezt a patetikus jelenetet költői és festői módon szükséges volna megörökíteni. Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter Zichy Mihály (1827-1906) festőművészt bízta meg, hogy egy reprezentatív festménnyel állítson emlékművet az eseménynek.

Az ekkor Párizsban élő Zichy nem volt jelen Deák temetésén, de hogy hiteles képet tudjon készíteni, Budapestre utazott. Találkozott a királynéval, akiről vázlatot készített és megtekintette az általa az eseményen viselt gyászruhát, a temetkezési társaság pedig újra felépítette a ravatalt az eredeti helyszínen. A művész azt a pillanatot ragadta meg a festményen, amint a királyné elhelyezi koszorúját a ravatalon. Egy év múlva elkészült a mű, Zichy hazaküldte Párizsból, de mégsem mutatták be a nagyközönségnek. A művész ugyanis ráfestette a képre azt a cipruságat, amit állítólag Kossuth Lajos küldött Deák sírjára, és ez elfogadhatatlan volt a királyi udvar számára. Zichynek át kellett festenie a képet.

Ennek következtében csak 1877 nyarán helyezték el az Erzsébet királyné Deák Ferenc ravatalánál című olajfestményt a Nemzeti Múzeum 6. képtári termében, az, úgynevezett Habsburg-teremben, a kiegyezés folytonosságának jelképeként. A képet egy ideig a Magyar Tudományos Akadémián állították ki, majd eltűnt a nyilvánosság elől. A legutóbbi időkig a Magyar Nemzeti Galéria raktárában őrizték, rossz állapotban, hengerre tekerve. Története számos olyan történelmi, művészettörténeti információval szolgál, olyan eszméket közvetít, amiknek átadását a Gödöllői Királyi Kastély múzeuma küldetésének tekinti. (fotó: archív)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online