Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lombfakadásig fenyeget a tavaszi tüzek veszélye

2013-04-12 08:53:34

A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz. 2012-ben a lángok közel 22 ezer esetben csaptak fel, ebből 6 ezer hektáron 3.500 esetben erdőt és fásítást ért a kár. Bár a tüzek keletkezése több tényezőtől is függ, azok 99 százalékát mi, emberek – túlnyomórészt gondatlanságból – okozzuk. Gödöllőt gyakorlatilag minden irányból erdő veszi körül, így nem árt fokozott figyelmet szentelni a tűzveszély kialakulásának meggátolására.

Hazánkban két kiemelt erdőtűzveszélyes időszak van: a tavasz és a nyár. A tavaszi közvetlenül a hóolvadás után kezdődik és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tart. A tavaszi erdőtüzek gyakorisága meghaladja a nyári tüzekét.  A nyári erdőtűzveszélyes időszak júliustól augusztus végéig tart. E két kiemelten tűzveszélyes időszakban keletkezik az erdő- és vegetációtüzek 70-75 százaléka.

Milyen tényezők állnak a tavaszi tűzesetek mögött? A mezőgazdálkodásnak még több helyütt része a kora tavaszi rét- és tarlóégetés. A gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz azonban könnyen átterjedhet a környező erdőkre is. A tovaterjedést segítik az előző évben felhalmozódott elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak), amik akár hideg, csapadékmentes időben is pár nap alatt kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre.

A hazai erdőkben az, úgynevezett, felszíni tüzek a jellemzők, amik az erdő talajszintjén, illetve annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén – különösen az alföldi fenyőerdőkben – koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter, vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben, vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni!

Az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb mint egy másodpercet, a keletkező tűz eloltása akár több napot, egy idős erdő helyreállítása akár 100 évet is igénybe vehet. Az aktuális erdőtűzveszélyről, az elrendelt tűzgyújtási tilalmakról a www.erdotuz.hu, illetve az onnan elérhető weboldalakon naprakész információ található.


A tűzgyújtás szabályai erdőterületen

Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén tűzvédelmi szempontból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani turisztikai célból. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdőtűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni. A kialakított tűzrakó helyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni. Az erdőben kiránduló személyek csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:
- a tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól azért, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre,
- nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut,
- fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (víz, homok, lapát),
- a tüzelés befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt, távozás előtt lehetőleg földet kell szórni a hamura.

Avar és kerti hulladék égetése

A kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. Gödöllőn létezik ilyen rendelet, aminek vonatkozó pontja kimondja, hogy közterületen, valamint ingatlanon belül elszáradt növényi hulladékot pénteken 13 órától 18 óráig és szombaton 10 órától 13 óráig szabad szabadtéren égetni, egyéb időpontokban tilos. Háztartási- és egyéb hulladék (műanyag, műanyaggal bevont kábel, rongy, gumi) égetése azonban tilos!

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követeli meg. Ezek röviden a következők:
- nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut,
- gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására (víz, homok),
- a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online