Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kétkeréken a magyar nyelv határán

2013-04-02 17:52:53

Almási Attilát hajtják a kihívások. A balassagyarmati születésű, de 23 éve Gödöllőn élő amatőr biciklis tavaly szeptemberben 1.979 kilométert kerékpározott, hogy meghódítsa Magyarország határmenti településeit. Amikor a tíznapos erőpróbáról hazaérkezett, elhatározta, hogy a következő túra még nagyobb lesz. Terve hamarosan megvalósul, hiszen május 1-jén elindul a Nagy Magyar Körre, aminek során 2.800 kilométert teker le a Kárpát-medencében, a magyar nyelv határán.

Almási Attila 49 évesen vág neki az embert próbáló túrának, amit a terv szerint 25 nap alatt teljesít. Napi átlagban, eltérő terepviszonyok közt 110-120 kilométer áll előtte, ami sportteljesítménynek sem utolsó egy amatőr bringástól. Attila öt éve határozta el, hogy másképp akar élni. Letette a cigarettát, a piát, törölte étrendjéből a csülkös pacalt, vegetáriánus lett. Fogyott 15 kilót, és értékrendjében a szentek magasságába emelte a biciklit. Azóta mindenhova – még munkába is – azon közlekedik.
Tisztában van vele, jókora megmérettetés vár rá, hogy végigjárja a Kárpát-medence azon településeit, ahol a lakosság többsége magyarul beszél. - Fizikai, lelki és szellemi szinten egyaránt nagy kihívással nézek szembe, de vágyom az izgalmakra és a kalandok is vezérelnek – mondja.

A gödöllői kerékpáros május 1-jén, szerdán 10 órakor indul a városközpontból, az Erzsébet királyné Szálloda elől. Az első nap úti célja Ipolyság. Onnan Losonc, Kassa, Ungvár, Beregszász, Szatmárnémeti, Dés, Szováta, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr, Medgyes, Abrudbánya, Temesvár, Óbecse, Eszék, Harkány, Lendva, Alsóőr, Rajka, Pozsony, Nyitra és ismét Ipolyság lesznek az óramutató járásával egyező Nagy Magyar Kör főbb állomásai.

Attila bízik benne, hogy számos településen talál majd vállalkozó kedvű kísérőket, akik hozzászegődnek, és tekernek vele néhány kilométert, vagy akár egy teljes szakaszt. És olyanokra is számít, akik segítik, ha útja során esetleg nehézségekbe ütközik. A nem mindennapi vállalkozást többen is példaértékűnek tartják, és lehetőségeikhez mérten támogatják Gödöllőn. Az Erzsébet királyné Szálloda, a Gödöllői Városi Múzeum, a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület, a KTM gödöllői szaküzlete mellett, hírportálunk vállalta, hogy közreműködik a túra megszervezésében és az érdekesebb eseményekről folyamatosan közli Attila élménybeszámolóját.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online