Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megújulnak a kastély oroszlános mellvédjei és őrbódéi

2013-03-25 17:48:37

A gödöllői kastély főhomlokzata előtt 1743 körül készült el a kőoroszlánokkal díszített kőkorlát, ami a kétágú, ívesen futó kocsifelhajtókat köti össze a kastély főbejáratával. A mellvédeket legutóbb a kastély 1996 augusztusi újranyitása előtti esztendőben restaurálták. Ekkor a korlátot szétszedték, felújították, majd ismét a helyére rakták. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben jelentős állagromlás következett be a mellvédek állapotában. A sóskúti típusú durva mészkőből faragott emlék így újból restaurátor szakember után kiáltott.

A bekövetkezett állagromlás annak a következménye, hogy a korlát mind alulról, mind felülről állandó nedvességfelvételnek van kitéve. A víz mindenfajta kőromlási folyamat katalizátora. Jól látható, hogy a kőkorlát lábazati része van a legrosszabb állapotban. Ez egyértelműen arra utal, hogy az alulról felszivárgó nedvesség tartósabban van jelen, mint a felülről öntöző csapadék. A leírtak alapján tehát a legfontosabb feladat a kövek vízmentesítése. A kőkorlát felületét növényi szennyezők fedik (algák, gombák, mohák). Ezek szerepe ellentmondásos, egyrészt károsítják a követ (például: növényi savak termelésével), ugyanakkor védik is, tompítják a fizikai hatásokat, eltömik a pórusokat. (A felújítás során elvégzett tisztítást követően felületük durvábbá válik.) A kőoroszlánok is restaurálásra szorulnak, felületüket biológiai szennyeződések borítják, tépőfogaik kiegészítései elporladtak, az egyik oroszlán farka eltörött. Az őrbódék esetében megállapítható, hogy talapzatuk nincs rosszabb állapotban, mint az épület egésze, a tetejük a legszennyezettebb.


A munka során a kőkorlátot ismét elbontják. Egyrészt, hogy megfelelő szigetelést kapjanak, másrészt, hogy összecsapolásukat megerősítsék, harmadrészt pedig csak így lehet a talpköveket fejjel lefelé fordítani, és minden oldalról megszilárdítani. A munka végeztével a kiegészített elemeket újra elhelyezik a megfelelően szigetelt alapra, hogy ezáltal megakadályozzák az alulról való felszivárgást.

A restaurátor csapatot Varga Zoltán Zsolt gödöllői kőrestaurátor vezeti. A városban több jelentős épület, emlék restaurálását végezte már, így – többek között – az Erzsébet-parki Kálváriát, a máriabesnyői Grassalkovich-síremléket, és a Nepomuki Szent János szobrot is az ő irányításával újították fel.

A mellvédek és az őrbódék az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma támogatásának köszönhetően újulnak meg idén tavasszal. A felújítás 7 millió forintba kerül, aminek 50 %-ára nyert 2012-ben pályázati úton támogatást a Gödöllői Királyi Kastély. A mellvéd felújítása május elejére készül el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online