Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Újra látogatható a Gödöllői Királyi Kastély kicsinosított múzeuma

2013-02-26 17:04:37

A szokásos januári szünet alatt idén is elvégezték a Gödöllői Királyi Kastély épületének legszükségesebb karbantartási munkáit, és a kiállítások is sok új látnivalóval bővültek.

Az év közben nagy igénybevételnek kitett műemlék táblás parkettájának jelentős része közel 150 éves, a királyi időszakból való, csak a hiányzó, vagy menthetetlenül tönkrement részeit pótolták új táblákkal az 1996-ban befejeződött felújítások során. A sok ezer látogató terhétől megsüllyedt, meglazult, vagy szétszáradt darabok javítása és a kipergett tömítőanyag pótlása után a teljes felület új viaszréteget kapott, amit száradás után felpolíroztak. A selymes fényüket visszanyert parkettákat a látogatói útvonalon szőnyegek védik a karcolódástól, azonban ezek az évek során egyre jobban elhasználódnak, így cseréjük minden évben, szakaszonként történik. Idén a királyi és királynéi lakosztály, valamint a kisebédlő és a tálaló kapott új szőnyegezést, a többi szőnyeg vizes tisztítás után, felfrissülve került vissza régi helyére.

A faburkolatokat is megviseli a jelentős vendégforgalom. A téli fűtés és a nyári nagy hőség száradási repedéseket okoz, a krétázott és aranyozott felületek töredeznek, peregnek. Az aranyozással dísztett tükörkeretek akár balesetveszélyessé is válhatnak ennek folytán. Ráadásul az elérhető felületeket a látogatók kíváncsisága is „sújtja”, akik minden érzékszervükkel – többek közt a kezükkel is – igyekeznek tapasztalatokat szerezni a berendezés anyagáról, készítési módjáról, jelentősen hozzájárulva ezzel a felületek kopásához, elpiszkolódásához. A kiállításban ezért több helyen elhelyeztünk tapogatható felületeket, textileket, parkettadarabot, bútor- és faragásmintákat, remélve, hogy vendégeink ezeket a cserélhető elemeket részesítik előnyben az épület nehezen karbantartható tartozékai helyett. Az idei évben a kisebédlő arannyal díszített polírweisz faburkolatait, valamint Ferenc József szalonja és Erzsébet királyné öltözőszobája lambériáit, ajtó- és ablakbélleteit, spalettáit, aranyozásait újították meg gondos restaurátorkezek.

A kályharestaurátoroknak a szokottnál több munkájuk akadt idén. Az esedékes kisebb javítások mellett, egy szűk helyen álló copf díszkályha elbontása és új helyen történő felépítése, valamint egy 19. század végi Zsolnay-cserépkályha restaurálása és felállítása történt meg a karbantartási időszakban. Utóbbit a svájci DACHS GmbH cég vásárolta, hogy a kastélyban tartós letétként mutathassuk be. A vibrálóan színes, népies virágmotívumokkal kifestett historizáló kályha a millenniumi kor jellegzetes darabja, a Ferenczy Ida valamikori lakosztályában kialakított Erzsébet királyné emlékkiállítás utolsó termét díszíti.
Erzsébet királyné szalonjába is újabb darabok kerültek. A néhány éve vásárolt és az 1%-os adófelajánlásoknak köszönhetően restaurált gyönyörű írószekrényke Charles Boulle francia bútorkészítő művész stílusában készült, a budai várból való, valószínűleg Erzsébet királyné lakosztályából, vagy az Erzsébet Emlékmúzeumból. Arabeszkes mintájú teknőcpáncél és rézlemez borítása, fehér márvány felső lapja a berendezés igazi luxusdarabjává teszi. Ugyanilyen stílusú, az Erzsébet királyné használatából való többi bútorral jól harmonizáló óra és asztal egészíti ki az együttest.

Nem csak a királynéi enteriőr gazdagodott, hanem a fegyverterem is újabb darabokkal bővült. Grád András gyűjteménye az elmúlt években tovább gyarapodott, így a tulajdonos felajánlásaként idén újabb két vitrinben, több mint 50 különleges fegyver kapott helyet. A tekintélyes arzenál legérdekesebb darabjait hamarosan maga a gyűjtő mutatja be a Kastélybarátok Klubja áprilisi rendezvényén.
A kiállítótér egyik terme új funkciót és berendezést kapott. A valamikor Ferenc József gardróbjaként szolgáló szobát múzeumpedagógiai célokra alakítottuk ki. Szalonszerű berendezése antik, de jó állapotú darabokból áll, így a foglalkozásra bejelentkezett kisebb csoportok kipróbálhatják, használhatják azokat. A süppedős bársonyfotelekben és kanapékon ülve, a régiek mintájára elkészített viseleti darabokat felpróbálva, kicsik és nagyok a királyi környezet valóságos tagjának érezhetik magukat. Reméljük, hogy az ide tervezett foglalkozások és tanfolyamok sokakat rendszeresen visszacsábítanak majd a kastélyba.
Kovács Éva Marianna (Fotók: Tóth László)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online