Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bajkó Dániel érdemelte ki a Körösfői-emlékplakettet

2012-10-29 20:46:47

Ahogy ez október végén településünkön másfél évtizede szokásossá vált, az elmúlt század első éveiben létrejött gödöllői művésztelep meghatározó egyénisége, Körösfői-Kriesch Aladár (1863-1920) születésnapján idén is átadták a világhírű festőművész portréját ábrázoló emlékplakettet. Az ünnepség helyszíne a kora esti órákban a Gödöllői Királyi Kastély Díszterme volt.

Fél órával az ünnepi pillanatok előtt koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a múzeum előtti téren öt esztendeje felavatott Körösfői-Kriesch Aladár portrészobornál.

A meghívottak és az érdeklődők kis híján zsúfolásig megtöltötték a műemlék-együttes dísztermét, ahol átadták a neves festőművészről elnevezett emlékplakettet, aminek alapításáról másfél évtizeddel ezelőtt döntött a művészeti alapítvány vezetése. A beérkezett javaslatokat mérlegelő testület ebben az évben egy tehetséges, szárnyait bontogató fiatal művésznek ítélte oda a díjat és az azzal járó pénzjutalmat.
A nagyapja portréját ábrázoló kisplasztikát Körösfői László kuratóriumi elnök nyújtotta át Bajkó Dániel gödöllői festőművésznek. A kitüntetett eddigi munkásságát Sz. Jánosi Erzsébet, a Levendula Galéria vezetője méltatta.

Az ünnepélyes esemény programjában a Frederic Chopin Zeneiskola tanárainak és növendékeinek, valamint a Gödöllő Consort tagjainak zenei produkcióit, illetve Madarászi László versmondását követhették figyelemmel az egybegyűltek.
Dr. Gellér Katalin művészettörténész bevezetőjében Körösfői-Kriesch Aladár Zeneakadémiai falképeinek restaurálás előtti állapotáról osztotta meg gondolatait, majd a híres alkotó A művészet forrása című freskójának hónapok óta húzódó helyreállításának tervezett fázisairól a városunk kastélyának rekonstrukciós munkálataiban is részt vett Sári Gabriella festő- és restaurátorművész tartott vetítéssel kiegészített előadást.

Bajkó Dániel huszonhatodikként csatlakozott a Körösfői-emlékplakett korábbi jutalmazotti köréhez, amit az alábbi személyek alkotnak: Winkler Nándor és Herczenik Anna (1997), Debreczeni Zsófia (1998), László Lilla és Lőrincz Áron (1999), Baráth Nóra és Remsey Dávid (2000), Ferenczi Anna (2001), Szekeres Erzsébet és Farkas Ágnes (2002), Barta Katalin (2003), Szalay Borbála és Goschler Tamás (2004), Kiss Éva és Hidasi Zsófia (2005), Béres Ágota és Remsey Flóra (2006), Langer Ágnes és Szalai Gergő (2007), Horváth Orsolya és Kis Dorottya (2008), Gálné Bagi Márta és dr. Horváth Zoltán (2009), Széphalmi Júlia (2010), Lázárné Nagy Andrea (2011).


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online