Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Helyszíneltek és széndioxid-bombát robbantottak egyetemen

2012-10-03 08:49:11

Minden várakozást felülmúlt az idei, szeptember 28-i Kutatók Éjszakája programsorozat látogatottsága a Szent István Egyetemen (SZIE), ahol a tavalyihoz képest másfélszer több, számszerűen 4.055 fő regisztrált látogató 73 izgalmas, interaktív bemutatót, illetve előadást tekinthetett meg 15 helyszínen – tájékoztatta hírportálunkat Kánai Csilla, a SZIE PR munkatársa.

Az Európai Bizottság által támogatott, Európa-szerte megrendezett tudomány-népszerűsítő fesztivál Gödöllőn ötödik alkalommal mozgatott meg minden korcsoportot az óvodásoktól a nyugdíjasokig.

Népszerű volt a SZIE-helyszínelők elnevezésű programcsokor, ahol nem csak növényi, hanem humán DNS-t is izolálhattak az érdeklődök, és a saját DNS-üket egy kis csepp alakú üvegcsében, nyakláncra felfűzve vihették haza a vállalkozó szelleműek.

Idén is rendkívüli érdeklődés övezte a Kísérletek Éjszakája interaktív bemutatóit. A mindenki által elvégezhető kísérletek közül a legnagyobb sikert az étkezési keményítőből készült védőburokkal ellátott tojás aratta, ami a 3. emeletről leejtve is épen maradt. A látogatók megismerkedhettek egzotikusabb, a mindennapi életben általában kevesek által elérhető anyagokból készült eszközökkel is, mint – például – a folyékony nitrogénes gránátvető, vagy az épületen kívül felrobbantott szén-dioxid-bomba.

Az egyetem egyik együttműködő partnere, a hatvani BOSCH Kft. bemutatta, milyen elven is működnek a gyártósorok egy autóelektronikai gyárban. A látogatók kipróbálhatták a gyártósorokat, illetve csúcstechnológiás radarokat is megtekinthettek működés közben. A SZIE Gépészmérnöki Kar Mérnökinformatikai Központjában játékos formában ismerkedhettek a szín-, ultrahang- és nyomásérzékelővel felszerelt robotokkal kicsik és nagyok egyaránt.

A Botanikus Kert a középkor világába kalauzolta a vendégeket, ahol a legsikeresebb programok a középkori ízek kóstolója, a középkori lóbemutató, lovaglás és íjászat, valamint a póksimogató és mézkóstoló voltak. Számos érdeklődőt vonzott a Nem boszorkányság! - botanika, orvoslás, növényi mérgek és egyéb növényekkel kapcsolatos érdekességek a középkorból címet viselő program. A másfélszeres túljelentkezéssel induló Növények a sötétség leple alatt címmel meghirdetett esti kalandtúra nem csak a gyerekek kedvence volt, a felnőttek számára is több meglepetést tartogatott.

A Kertészeti Tanüzemben az iskolások a Minipredátorok mikroszkópos vizsgálatát élvezhették, az illatkvízben pedig kiderült, hogy a fiúknak jobb a szaglásuk, mint a lányoknak.

Az Élet a Földön 50 év múlva címmel meghirdetett egyéni rajzpályázatra a tavalyihoz képest két és fészer több, összesen 194 pályamű érkezett be. A Kutatók Éjszakája egyik gödöllői programja az aulában megrendezett díjátadó volt. Óvodás korcsoportban Czibak Milán (Tessedik Sámuel Evangélikus Szeretetotthon és Családok Átmeneti Otthona) vette át az első helyezettnek járó díjat. Az alsó tagozatos iskolások között Csécsei Lili Kira (Damjanich János Általános Iskola 3. a), a felsősöknél Juniki Mária (Szent Imre Katolikus Általános Iskola 8. a) alkotását értékelték a legjobbnak, míg a gödöllői önkormányzat által felajánlott különdíjat Nagy Dóra (Damjanich Általános Iskola 6. c) Japán turisták Gödöllőn 2062-ben című rajzával érdemelte ki.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online