Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Királyi és főúri lovaskultúra

2012-06-28 14:15:41

Június 28-án egyszerre zártak és nyitottak városunk impozáns műemlék-együttesében. Befejeződött A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése elnevezésű projekt, és megnyílt a Királyi és főúri lovaskultúra című állandó kiállítás a barokk istálló felett megújult szobákban.


Közel 16 évvel ezelőtti megnyitása óta több, jelentősnek nevezhető fejlesztés történt a Gödöllői Királyi Kastélyban.  A helyi ékesség megújulási folyamatából azonban kiemelhetők az elmúlt három évben – uniós és kormányzati forrásokból, több mint 2,5 milliárd forint felhasználásával – megvalósult rekonstrukciós munkálatok kézzelfogható eredményei. A programot dr. Révész T. Mihály, a gödöllői kastélyt működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója indította útjára, majd 2010 decemberi, közös megegyezésen alapuló menesztését követően utódja, Gönczi Tibor zárhatta le június 28-án, a lovardában.

A projekt első, két évvel ezelőtt befejeződött ütemében – hogy csak a legfontosabbakat említsük – újjávarázsolták a kastélypark 5,2 hektáros területét, visszanyerte egykori pompáját a Gizella- és a Rudolf-szárny, valamint az Erzsébet-veranda és annak előkertje is. A második ütem hónapjaiban megújult a 2011 első félévében, hazánk soros Európai Uniós elnöksége idején kiemelt rendezvényhelyszínként szolgált lovarda, a barokk istálló és a felette található szobák, valamint a lovarda alatt elkészült két szekcióterem. Ezen kívül számos, a látogatók komfort- és turisztikai élményérzetét szolgáló technikai újdonsággal (3D-s és érintőképernyős monitorok) is gyarapodott a látásukban vagy mozgásukban korlátozott vendégek számára úgyszintén vonzerőt jelentő gödöllői kastély.

Visszatérve a projektzáró rendezvényhez, két, a maga nemében egyaránt különleges attrakció szemtanúi lehettek a jelenlévők.
Dr. Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma parancsnoka által elmondott – a huszárok nagyszerűségének méltatását előtérbe helyező – köszöntő szavakat követően megnyílt a Királyi és főúri lovaskultúra című állandó kiállítás. Az új tárlat helyszíne a barokk istálló felett elhelyezkedő szobák, amik mindegyike dekoratív, a 18. század második feléből származó falfestéssel díszített. A kiállítás koncepciójának összeállításában, a műtárgyak, fotók kiválasztásában a téma legkiválóbb hazai szakértői vettek részt. A nyolc helyiségben egy-egy külön téma (például: A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás, Főúri, királyi vadászatok) tárul a közönség elé. Az egyes szobákban a korabeli műtárgyakat modern technikai eszközök egészítik ki: olyan, szemüveg nélküli 3D-s monitorok, amiken az adott témához tartozó különböző ábrázolásokat láthatják az érdeklődők.

Aki lónyerítést hall nézelődés közben, ne csodálkozzon, hiszen a barokk istálló négy bokszában speciális vetítéssel virtuális pacik jelképezik a hely múltjának mindennapi hangulatát. A másik nóvum egy filmpremier volt: bemutatták a kastély történetét, a királyi család – elsősorban Erzsébet királyné – Gödöllőn töltött napjait megörökítő 3D-s filmet, aminek operatőri és rendezői munkái Ragályi Elemér nevéhez fűződnek.

A Gödöllői Királyi Kastély új, állandó kiállítását a nagyközönség július 7-étől (szombat) tekintheti meg. A negyedórás filmet magyar nyelven 1-9 főig 2.800 forintért, 10 fő felett  3.300 forintért láthatják a vendégek. Ha valaki csak a filmre kíváncsi, egyénileg 1.200 forintot (felnőtt), illetve 600 forintot (diák és nyugdíjas) szükséges kifizetnie.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online