Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Elutasított óvodai felvételi kérelmek

2012-06-27 14:19:24

Egyfelől örömteli, hogy Gödöllőn magas az óvodás kort elért gyermekek száma. Másfelől viszont komoly gond, hogy az önkormányzat által fenntartott hét óvodába a jelentkezők közül mintegy 130 nem jutott be.

Panaszkodó, értetlenkedő szülők jelezték, hogy elutasították gyermekük óvodai felvételi kérelmét. Hozzátették, esetük nem egyedi, hiszen értesülésük szerint csaknem 130 gyermek nem jutott be idén a gödöllői önkormányzat által fenntartott hét óvodába.

Garamvölgyi Lajos, a polgármesteri hivatal közoktatási irodájának megbízott vezetője érdeklődésünkre megerősítette a hírt. A szakember elmondta: az óvodák befogadóképességéhez, azon belül a maximalizált csoportlétszámhoz mérten jelentős volt a túljelentkezés, ezért szűrőket kellett beiktatni az igények elbírálása során.

Társaikkal szemben előnyt élveztek az 5 éves korban lévő gyerekek. Az elutasított kérelmeknél szempontként kezelték, hogy a gyerek maradhat-e még egy évet a bölcsődében, illetve azt, hogy édesanyja gyes-en van-e a kisebb testvérrel.

A helyi önkormányzat által fenntartott, elvileg körzetbeosztás alapján működő óvodákba történő beiratkozás egyik feltétele a gödöllői lakcím, amit – valljuk be – a vidékről ide vágyóknak nem nehéz megszerezni, ha ismerős vagy rokon lakik a városban. Garamvölgyi Lajos ezzel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy kiszűrjék ezt a trükköt. A szülőket írásban nyilatkoztatták, hogy valóban életvitelszerűen élnek Gödöllőn.

Nincs okunk kételkedni abban, hogy az illetékesek körültekintően, jog- és szakszerűen jártak el az óvodai felvételi kérelmek elbírálásánál. Más kérdés azonban, hogy ez nem nyugtatja meg azokat, akiknek komoly gonddal kell szembenézniük gyermekük óvodai elhelyezését illetően.

Enyhülhetnek a gondok

Június közepén döntés született arról, hogy a Táncsics Mihály úti óvodában állomásozó, de az Erkel iskolához tartozó logopédiai osztályokat a VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Tessedik Sámuel utca 4. szám alatti épületébe költöztetik. Ezáltal helyiségek szabadulnak fel az Erzsébet-parkba belógó óvodai ingatlanon, amik hasznosításával csökkenthető lesz a szúfoltság.
Igaz, a fejlesztés csak akkor érné meg igazán a gödöllői önkormányzatnak, ha hozzájutna az épületek tulajdonjogához. Az illetékesek tárgyalnak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online