Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Alul- és felüljárók a gödöllői vasútállomásnál?

2012-06-21 16:36:50

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából az UVATERV Zrt. nekilátott a Budapest (Rákos) és Hatvan közötti vasútvonal felújítására vonatkozó engedélyezési tervek elkészítéséhez. Mivel a szóban forgó szakasz rekonstrukciója Gödöllőn is jelentős változásokkal jár(hat), a helyi önkormányzat tagjai elvi határozatokat fogadtak el a fejlesztések támogatásáról.

Első pillantásra kissé futurisztikusnak tűnik, de ne tekintsük porhintésnek, hátha egyszer tényleg megvalósul. Hogy mi?

Többek között az, hogy összevont, közös peronnal kialakított, intermodális vasút- és HÉV-állomás épülhet a Királyi Váró szomszédságában, a jelenlegi forgalmi irodának helyet adó tömb területén. Méghozzá olyan, ami kiváltja a mostani gyalogos felüljárót, és a fő gyalogos közlekedési irányokat összekötő, a peronokról liftekkel is megközelíthető aluljáróként funkcionál majd.

Ezen kívül felüljárót kaphat a sok autósnak komoly bosszúságot és időveszteséget okozó Köztársaság úti vasúti átjáró. Kerékpár-sávval ellátottat. A különlegesnek titulált műtárgy miatt azonban változtatni kell majd a környék forgalmi rendjén, azaz, le kell zárni a Fürdő utca Állomás utcára történő kicsatlakozását, és szerviz-utakat kell építeni a leendő felüljáró melletti ingatlanok megközelítése érdekében.

A fentiekhez képest kisebb volumenű és költségigényű fejlesztésnek számít, hogy P+R parkolók létesülnének a Gödöllő-Állami telepek (10 gépjármű, 10 kerékpár), valamint a máriabesnyői vasúti megállóknál (38 gépjármű, 10 kerékpár), és a vonalszakasz két pontjának korrekciójával elérhetővé válna a vonatok EU-elvárásnak megfelelő, 120 kilométer/órás általános sebessége.

Hogy mikor valósulhatnak meg az elképzelések, egyelőre nem tudni. A témakör tárgyalása során akadt olyan vélemény, hogy talán csak a legfiatalabb gödöllői képviselők leendő utódai szembesülhetnek majd az újdonságokkal. Az optimisták viszont azt remélik, hogy a 2014-től megnyíló uniós forrásokból mihamarabb jut ezekre a fejlesztésekre.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online