Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A lokálpatrióta klubos többségű városvezetés lemondott az egyetemi strandról

2012-06-18 18:25:37

Az már a 2012-es év gödöllői költségvetésének elfogadásakor nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzat idén nem szán pénzt az üzemeletetéssel 1998-ban megbízott VÜSZI Kft-n keresztül az egyetemi strand működtetésére és az ahhoz szükséges karbantartási munkálatok elvégeztetésére. Június 14-én az is kiderült, hogy a városvezetés közös megegyezéssel felbontja a három év múlva lejáró haszonbérleti szerződését a Szent István Egyetemmel.

A VÜSZI Kft. 1998-ban vette át az egyetemi fürdőhely üzemeletetését, amit 2000-től tíz éven át együttműködési megállapodás alapján végzett. Ezt a kontraktust a felek két évvel ezelőtt öt évre meghosszabbították, ám ettől az esztendőtől kezdve a helyi önkormányzat nem kívánja anyagilag támogatni az utóbbi években szezononként 6 millió forint körüli veszteséget előidéző strandüzemeltetést.

Összevetve az utóbbi hat év növekvő költségigényét a – derűlátóan fogalmazva – stagnáló látogatottsággal és bevétellel, jól látható, hogy az egykoron víztárolónak épült strand idényenként mintegy 100 napos működtetése erősen ráfizetéses. Elejét véve a további veszteségtermelésnek, a gödöllői képviselőtestület tagjai (10 igen, 3 nem és 1 tartózkodás szavazati aránnyal) felhatalmazták a polgármestert a Szent István Egyetemmel kötött, 2015. május 31-ig érvényben lévő haszonbérleti szerződés közös megegyezéssel, június 30-i határnappal történő megszüntetésére.

Azon kívül, hogy a város egyetlen, kulturált szabadtéri fürdőzésre alkalmas objektuma a nyitás előtti hónapokban minden évben milliós nagyságrendben elszámolt karbantartást igényelt, 2004-ben, közel 16 millió forintért végrehajtottak egy nagyobb lélegzetvételű medence- és burkolat-felújítást. Hogy ez mennyire (nem) volt időtálló, annak ékes bizonyítéka, hogy ha idén megnyitották volna a strandot, akkor a téli fagy következtében a csempeburkolatát több helyen is viszonylag nagy felületen elvesztő nagymedence rekonstrukciójára nettó 10-12 millió forintot kellett volna áldozni.

Az önkormányzati beruházásban kiépített napkollektorokat várhatóan átalakítják, ezáltal a jövőben is biztosított lesz az Egyetem téri óvoda melegvíz-ellátása. Mivel a rendszer csak ehhez túlméretezett, egyes elemeit más önkormányzati intézményekhez tervezik áttelepíteni.

Futás Levente, a Fidesz önkormányzati képviselője korábban már feltette a kérdést: kell-e strand a gödöllőieknek? Ha kell is, az idei kánikulában muszáj lesz más településekre elutazniuk az elfojtott termálvíz-kutak városának nevezhető Gödöllőn lakóknak, amennyiben strandolni akarnak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online