Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ottlik-maraton reggeltől éjjelig

2012-05-10 07:43:13

Május 9-én sajátos módon tisztelegtek születésének 100. évfordulója alkalmából Ottlik Géza (1912-1990) író, műfordító emléke előtt. Budapesten és Kőszegen kívül, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Dózsa György úti épületének olvasótermében szerveztek maratoni hosszúságú felolvasást a bridzsversenyzőként is kiváló Kossuth-díjas (1985) alkotó Iskola a határon című művéből.

Az Ottlik-maraton – napra pontosan az író 100. születésnapján – délelőtt 9 órakor kezdődött, és a felkért személyek, illetőleg az előzetesen közzétett felhívásra jelentkezett önkéntesek mintegy 15 órán át, azaz csaknem éjfélig olvastak fel részleteket.

Óránként hat főt osztottak be a szervezők, akik a rendkívüli kezdeményezéshez megnyerték – mások mellett – Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművésznőt, valamint a Gödöllőn élő celebek közül Gaál Noémit és Joshi Bharatot is. A város- és intézményvezetők, a helyi civil szervezetek képviselői, illetve a diákok és a lakosság aktív közreműködésével lezajlott maratoni hosszúságú felolvasást Gémesi György polgármester nyitotta, és a könyvtár munkatársai zárták. Egy résztvevő hat oldalt olvasott fel az 500 oldal körüli műből.

Ottlik Géza 1947 és 1955 között élt és alkotott Gödöllőn. A kitelepítéstől való fenyegetettség miatt keresett menedéket településünkön élő édesanyjánál. Tartózkodási helye a mai Köztársaság úton található, ideköltözése előtt vakációzásra használt családi villa volt, ahol 1993-ban felavatott tábla őrzi a magyar irodalomtörténet jeles alakjának emlékét.


Ezen kívül utcát neveztek el az íróról településünkön, illetve értelmiségi közösségként az Ottlik Kör is ápolja az 1985-ben Kossuth-díjjal elismert alkotó szellemi hagyatékát.
Ottlik Géza több művében is feldolgozta itteni élményeit, Buda című, posztumusz kiadású (1993) regényében Monostor néven szerepelteti Gödöllőt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online