Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyszer csak lett 14 millió forint

2012-03-09 15:24:07

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a mindent egybevetve csaknem 400 millió forintos városi közpénzből megvalósult Táncsics Mihály úti sporttelep-felújítás nem lesz része a gödöllői sikertörténetek tárának. A hitelesítési követelményekhez képest alulméretezett műfüves pálya, a létesítményt tavaly június végéig üzemeltető gazdasági társaság által felhalmozott tartozások, valamint az élőfüves játéktér garanciális felülvizsgálatából eredő problémák már-már a tragikomikussá teszik a különös személyi összefüggésekkel is átitatott folyamatot.

Annak ellenére, hogy a hivatalosan 2010 nyarán átadott gödöllői sportcentrummal kapcsolatos minőségi és üzemeltetési anomáliák már korábban is érzékelhetők voltak, a városvezetés csak tavaly júliustól gyorsította fel az eseményeket. Ehhez az kellett, hogy a létesítmény működtetésével megbízott társaság felbontsa bérleti szerződését, és a VÜSZI Kft-hez kerüljön a sporttelep üzemeltetése. Miután ez megtörtént, a fejlemények alapvetően két szálon futottak.

Az egyik az élőfüves pálya garanciális felülvizsgálata volt, amit tavaly nyáron közös bejárással kezdtek az érintett felek. A feltárt hibákat a kivitelező és annak alvállalkozói elkezdték kijavítani, és szeptember végén jelezték, hogy szerintük a pálya alkalmas a rendeltetésszerű használatra. Erre olyan tartalmú választ kaptak a polgármestertől, ami – szakértői véleményekre támaszkodva – ennek az ellenkezőjét állapította meg.

Október közepére az is kiderült, hogy a pálya beszivárgási vizsgálatára felkért szakértő cég – a túl sok agyag miatt – rossz vízbefogadó-képességűnek titulálta a talajt, aminek cseréjét javasolta. A decemberi állapot alapján az ügy ott tart, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat igazságügyi szakértő kirendelését kérte a bíróságtól, aminek költsége 200 ezer forint. Amennyiben az előzetes bizonyítás után sem sikerül dűlőre jutni a kivitelezővel, nem marad más hátra, mint peres úton rendezni a vitát.

A másik, sokakban sokféle kétséget felvető botránygyanús szál a sportcentrum működtetésével 2009 februárjában pályázat nélkül megbízott SE Sports Evolution Kft. által felhalmozott tartozásokkal hozható összefüggésbe. A 2008 októberében bejegyzett gödöllői székhelyű társaságnak tavaly június végéig – hét jogcímen – összesen 14,2 millió forintos kifizetetlen számlája keletkezett. A TIGÁZ 6,1 millió forintot, a VÜSZI Kft. közel 3,6 millió forintot (konténerbérlés és fűnyírás), a helyi önkormányzat csaknem 4 millió forintot (bérleti díj és gáz közműdíj), a DMRV bő 300 ezer forintot, míg az ELMŰ 266 ezer forintot követelt a társaságtól.

Az egymillió forintos jegyzett tőkéjű Sports Evolution Kft. – amelynek alapításakor még tagja volt Pecze Dániel önkormányzati képviselő és sportügyi tanácsnok egyik közeli rokona, és ma is tagja a polgármesteri irodán alkalmazásban lévő egyik sajtóreferens – többszöri felszólítás hatására részben az elmúlt év vége felé, részben pedig az idei esztendő elején rendezte tartozásait.

Ha nem köztulajdont érintő esetről lenne szó, feltehetőleg a kutyát nem érdekelné, hogy a tavaly június végére tetemes sarat felhalmozott cég fél év elteltével miként, milyen forrásból teremtette elő a tartozása megfizetésére szolgáló pénzügyi fedezetet. Vitális Szabolcs ügyvezető igazgató érdeklődésünkre azt a választ adta, hogy a tartozás rendezése hosszabb folyamat eredményeként történt meg, annak arányában, ahogy a cég kintlévőségei befolytak. A társaság irányítója cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a kft. a Gödöllői Sport Klub által a vállalkozások társasági adójából (TAO) elkülönített céltámogatási alaptól elnyert dotációból jutott volna forráshoz, hogy tartozását megfizesse.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online