Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Növekvő közüzemi díjak Gödöllőn

2011-12-08 12:16:47

Gödöllőn is drágul az élet januártól. Lesz olyan közszolgáltatás, aminek alig változik az ára, és olyan is, ami 10 százalékkal magasabb kiadást eredményez a városunkban élő érintetteknek. A helyi képviselőtestület tagjai december 8-án döntöttek a tarifaemelésekről.

Szennyvízcsatorna-díj
A városatyák elfogadták, hogy a 2012. január 1-jétől fizetendő lakossági szennyvízcsatorna-díj– a nyári, május 1-je és szeptember 30-a közötti időszakra vonatkozó locsolási kedvezmény figyelembe vételével – köbméterenként nettó 254 forintra emelkedjen (+1,6 százalék), a közületi fogyasztók fizetési kötelezettsége pedig 294 forintos köbméterenkénti nettó kiadásra rúgjon (+4,25 százalék). A szippantott szennyvíz fogadásáért január elsejétől nettó 1.055 forint/m³ összeget (+4,04 százalék) számol fel a szolgáltató városunkban. A DMRV a jóváhagyottnál magasabb mértékű díjemelésre tett javaslatot, ám ezt a képviselők nem támogatták.


Szemétszállítási díj
Az idei év elején 5,6 százalékkal drágult a szemétszállítás díja Gödöllőn, 2012-től pedig újabb 5,5 százalékos tarifanövekedéssel kell számolni településünkön. Azért „csak” ennyivel, mert a szolgáltatást ellátó Zöld Híd Régió Kft. illetékesei nem kívánják teljes mértékben áthárítani az ennél magasabb szakterületi infláció (6,5%), a jövedéki adó emelése, a kiskeresetűek bérkompenzációja, a cégautók után fizetendő adó emelése, a baleseti adó bevezetése, a cafateria-rendszer átalakítása, valamint a forgalmi adó mértékének 27 százalékra történő növekedése okán rájuk háruló anyagi terheket.

A jövő évi nettó díjak az alábbiak szerint alakulnak:
● 60-80 literes tároló (csak 1-2 személyes háztarásokban igényelhető): 380 forint/ürítés
● 110-120 literes tároló: 454 forint/ürítés
● 240 literes tároló: 820 forint/ürítés
● 1.100 literes tároló (lakótelepi konténer): 3.800 forint/ürítés
● 60 literes zsák alkalmanként keletkező többlethulladék számára: 390 forint/darab
● 110 literes zsák zöldhulladékhoz: 40 forint/darab
A konténeres, 3-tól 5 köbméterig terjedő hulladékszállítás tarifája nettó 4.220 forintra változik köbméterenként. A lakótelepeken heti három ürítéssel kell számolni, míg a családi házas utcákban hetente egyszer gyűjtik be a háztartási hulladékot. A lakossági díjbeszedés utólag, legalább 3 havonta történik.

Helyi buszközlekedés viteldíja

A Volánbusz idén bruttó 100 millió forintos üzemeltetési költség hozzájárulásra tarthatott igényt a helyi költségvetésből, ami 2012-ben meghaladja a 105,5 millió forintot (havi 8,8 millió forint). Ezt megfejeli a helyi buszjáratokra elfogadott, átlagosan 3,9 százalékos viteldíj-növekedés, ami a gyakorlatban a következő árakat eredményezi január 1-jétől.

Az elővételes menetjegy ára 220 forint lesz. Az utazás során váltott tikettért 260 forintot kell letenni. Az egyvonalas havi bérlet 3.150 forintba, az összvonalas 4.700 forintba, az egyvonalas félhavi bérlet 2.100 forintba, míg ennek összvonalas változata 3.100 forintba kerül a következő évtől Gödöllőn. A tanuló és nyugdíjas bérletért 1.800 forintot kérnek el havonta a közlekedési társaság Szabadság úti pályaudvarának jegypénztáraiban.

A jegy nélkül, vagy érvénytelen jeggyel, bérlettel utazókat 4 ezer forintos pótdíj terheli, ám ha ezt 30 napon belül nem fizetik ki, a büntetés összege 7.250 forintra emelkedik. Ezen kívül 2.750 forintos pótdíjat köteles fizetni az az utas, aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárggyal száll fel a járműre, vagy az általa szállított poggyász (élő állat) bepiszkítja a buszt.

Közétkeztetési díjak
Akármennyire nem szeretné, 10 százalékkal kényszerül megemelni a térítési díjakat a gödöllői menzarendszer első számú gazdasági társasága, a Kalória Kft. A döntést a növekvő élelmiszer-árak, illetőleg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlása indokolják.

A bölcsődei étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna) térítési díja napi, bruttó 377 forint lesz januártól. Az óvodákban ugyanezért a menüsorért 378 forintot, napköziotthonos iskolákban pedig 526 forintot kell fizetni naponta. A gimnáziumi ebéd térítési díja napi 348 forintos kiadást jelent.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online